Keto bułki
Keto bułki to bułki przygotowane zgodnie z dietą ketogeniczną. Dieta ta opiera się na spożywaniu niskowęglowodanowych, bogatych w tłuszcz produkty żywnościowe, co ma prowadzić do utraty wagi i poprawy zdrowia. Keto bułki są zazwyczaj przygotowywane z mąki migdałowej, mąki kokosowej lub mąki z ziaren konopi, które mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w białko i tłuszcz. Niektóre przepisy na keto bułki wykorzystują również jaja, tłuszcze, sery oraz dodatki smakowe, takie jak zioła, przyprawy lub owoce. Keto bułki są alternatywą dla tradycyjnych bułek, które są bogate w węglowodany i nie pasują do diety ketogenicznej.
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Oto prosty przepis na keto bułki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody
- opcjonalnie: dodatki smakowe, takie jak zioła, przyprawy lub nasiona sezamu
Instrukcje:
- Wymieszaj mąkę migdałową, nasiona chia, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
- W innej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło oraz mleko migdałowe lub wodę.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, takie jak zioła, przyprawy lub nasiona sezamu, dodaj je teraz i wymieszaj.
- Podziel ciasto na 8-10 równych części i uformuj z nich bułki.
- Umieść bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy bułki będą złociste na wierzchu i będą elastyczne w dotyku.
Smacznego!
Oto prosty przepis na keto bułki bezglutenowe:
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody
- opcjonalnie: dodatki smakowe, takie jak zioła, przyprawy lub nasiona sezamu
Instrukcje:
- Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
- W innej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło oraz mleko migdałowe lub wodę.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, takie jak zioła, przyprawy lub nasiona sezamu, dodaj je teraz i wymieszaj.
- Formuj 8-10 równych kul i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy bułki będą złociste na wierzchu i będą elastyczne w dotyku.
Smacznego!
Oto przepis na keto bułki na słodko:
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła keto
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: 1/4 szklanki kawałków gorzkiej czekolady lub orzechów laskowych
Instrukcje:
- Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
- Dodaj erytrytol i wymieszaj.
- W innej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło, mleko migdałowe lub wodę oraz ekstrakt waniliowy.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli chcesz dodać dodatki, takie jak kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy laskowe, dodaj je teraz i wymieszaj.
- Formuj 8-10 równych kul i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy bułki będą złociste na wierzchu i będą elastyczne w dotyku.
Smacznego!
Oto przepis na keto bułki z czarnuszką:
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki nasion czarnuszki
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody
Instrukcje:
- Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i nasiona czarnuszki w dużej misce.
- W innej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło oraz mleko migdałowe lub wodę.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Formuj 8-10 równych kul i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy bułki będą złociste na wierzchu i będą elastyczne w dotyku.
Smacznego!
Oto przepis na keto bułki z suszonymi pomidorami:
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych na drobno
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła (rozpuszczonego i schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub wody
Instrukcje:
- Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i suszone pomidory w dużej misce.
- W innej misce wymieszaj jajka, olej kokosowy lub masło oraz mleko migdałowe lub wodę.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Formuj 8-10 równych kul i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy bułki będą złociste na wierzchu i będą elastyczne w dotyku.
Smacznego!
Sprawdź przepisy na keto scones: