Keto brownie

keto brownie
4.9
(234)

Keto brownie

Keto brownie to rodzaj ciasta, który jest zaprojektowany z myślą o diecie ketogenicznej. Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, który zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum, a zwiększenie spożycia tłuszczów i białka.

Keto brownie zazwyczaj zawiera niską ilość węglowodanów i cukru, a zamiast tego używa zamienników cukru, takich jak erytrytol czy stewia. Często używa się też mąki migdałowej, która jest niskowęglowodanowa i bogata w białko i tłuszcze.

Keto brownie może być dobrym wyborem dla osób, które chcą zredukować spożycie węglowodanów i cukru w swojej diecie, ale wciąż chcą cieszyć się smakiem czekoladowego ciasta. Jednakże, jak każdy produkt spożywczy, powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach.


Oto przepis na keto brownie:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki erytrytol
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i sól w jednej misce.
  3. W drugiej misce wymieszaj masło orzechowe, zmielone orzechy włoskie, erytrytol, jaja, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii.
  4. Połącz obie miski i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  5. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
  6. Piecz przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty, a w środku ciasta będą lekko wilgotne.
  7. Odstaw na bok, aby wystygło, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Uwaga: Każda piekarnia jest inna, więc czas pieczenia może się nieco różnić. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, sprawdź, czy wierzch jest ścięty i czy w środku jest lekko wilgotne.


Oto przepis na prosty keto brownie bez dodatku orzechów:

Składniki:

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki erytrytol
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj miękkie masło, erytrytol, kakao i sól w dużej misce.
  3. Dodaj jaja i ekstrakt z wanilii, a następnie wymieszaj wszystko razem.
  4. Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i mieszaj, aż wszystko się połączy.
  5. Dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj (opcjonalnie).
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty, a w środku ciasta będą lekko wilgotne.
  8. Odstaw na bok, aby wystygło, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Uwaga: Każda piekarnia jest inna, więc czas pieczenia może się nieco różnić. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, sprawdź, czy wierzch jest ścięty i czy w środku jest lekko wilgotne.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 


Oto przepis na keto brownie z dodatkiem orzechów włoskich:

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła
  • 3/4 szklanki erytrytol
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj miękkie masło, erytrytol, kakao i sól w dużej misce.
  3. Dodaj jaja i ekstrakt z wanilii, a następnie wymieszaj wszystko razem.
  4. Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i mieszaj, aż wszystko się połączy.
  5. Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty, a w środku ciasta będą lekko wilgotne.
  8. Odstaw na bok, aby wystygło, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Uwaga: Każda piekarnia jest inna, więc czas pieczenia może się nieco różnić. Aby upewnić się, że ciasto jest gotowe, sprawdź, czy wierzch jest ścięty i czy w środku jest lekko wilgotne.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.9 / 5. Vote count: 234

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *