Keto tortilla
Keto Tortilla to rodzaj tortilli, która została zaprojektowana z myślą o diecie ketogenicznej, która jest niskowęglowodanowa i bogata w tłuszcze. Zamiast tradycyjnych składników, takich jak mąka pszeniczna, keto tortille zwykle wykonuje się z mąki migdałowej, mąki kokosowej lub innych alternatywnych mąk, które są niskowęglowodanowe. Mają one zwykle niższą zawartość węglowodanów niż tradycyjne tortille i są bogatsze w tłuszcze, aby pomóc w osiągnięciu odpowiedniego stosunku makroskładników dla diety ketogenicznej. Keto tortille są popularne wśród osób stosujących dietę ketogeniczną i osób, które chcą zredukować spożycie węglowodanów w swojej diecie.
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Oto przepis na keto tortille:
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól.
- Dodaj jajko i olej kokosowy, a następnie wymieszaj.
- Dodaj gorącą wodę stopniowo, mieszając cały czas, aż powstanie jednolite ciasto.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej kulki.
- Umieść kulkę ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj ją na cienki placek.
- Przełóż placek na patelnię i smaż z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
- Powtórz z pozostałymi kulkami ciasta.
Twoje keto tortille są gotowe! Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni i podgrzać w kuchence mikrofalowej przed użyciem.
Oto przepis na keto tortille:
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól.
- Dodaj jajko i olej kokosowy, a następnie wymieszaj.
- Dodaj gorącą wodę stopniowo, mieszając cały czas, aż powstanie jednolite ciasto.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej kulki.
- Umieść kulkę ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj ją na cienki placek.
- Przełóż placek na patelnię i smaż z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
- Powtórz z pozostałymi kulkami ciasta.
Twoje keto tortille są gotowe! Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni i podgrzać w kuchence mikrofalowej przed użyciem.
Oto przepis na keto tortille:
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól.
- Dodaj jajko i olej kokosowy, a następnie wymieszaj.
- Dodaj gorącą wodę stopniowo, mieszając cały czas, aż powstanie jednolite ciasto.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Podziel ciasto na 8 części i uformuj z każdej kulki.
- Umieść kulkę ciasta między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj ją na cienki placek.
- Przełóż placek na patelnię i smaż z każdej strony przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
- Powtórz z pozostałymi kulkami ciasta.
Twoje keto tortille są gotowe! Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni i podgrzać w kuchence mikrofalowej przed użyciem.