Keto piernik

keto piernik
4.8
(234)

Keto piernik

Keto piernik nawiązuje do niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej wersji tradycyjnego piernika, który jest powszechnie spożywany w okresie świątecznym w Polsce.

Keto piernik zazwyczaj zastępuje mąkę pszenną, która jest bogata w węglowodany, mąką migdałową lub mąką kokosową, które mają mniej węglowodanów. Zastępuje również cukier słodzikiem o niskiej zawartości węglowodanów, takim jak stewia lub erytrytol. Receptura zawiera również przyprawy, takie jak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa i goździki, które nadają jej charakterystyczny smak. Ciasto jest często polane kremowym serkiem lub bitą śmietaną.

Dieta ketonowa to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa, która, jak się uważa, sprzyja utracie wagi poprzez wywoływanie stanu ketozy w organizmie. Keto piernik to opcja deserowa zgodna z tą dietą.

Keto piernik przepis

Oto przepis na keto piernik, który daje wilgotne i aromatyczne ciasto:

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki granulowanego erytrytol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki niesolonego masła, roztopionego
4 duże jajka
1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki melasy z czarnego paska
Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Nasmaruj formę do pieczenia o wymiarach 8×8 cali masłem lub sprayem do gotowania.
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól.
W osobnej misce wymieszaj stopione masło, jajka, mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy i melasę z czarnego paska.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i wygładź powierzchnię szpatułką.
Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.
Pozwól piernikowi ostygnąć w foremce przez 10 minut, a następnie przenieś go na metalową podstawkę, aby całkowicie ostygł.
Pierniki podawaj z bitą śmietaną lub lukrem do wyboru.
Ciesz się pysznym i niskowęglowodanowym piernikiem keto!


Oto przepis na keto pomarańczowy piernik, który ma piękny cytrusowy smak:

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki granulowanego erytrytol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki niesolonego masła, roztopionego
4 duże jajka
1/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1/4 szklanki melasy z czarnego paska
Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350°F (175°C). Nasmaruj formę do pieczenia o wymiarach 8×8 cali masłem lub sprayem do gotowania.
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól.
W osobnej misce wymieszaj stopione masło, jajka, mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i melasę z czarnego paska.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i wygładź powierzchnię szpatułką.
Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta.
Pozwól piernikowi ostygnąć w foremce przez 10 minut, a następnie przenieś go na metalową podstawkę, aby całkowicie ostygł.
Pierniki podawaj z bitą śmietaną lub lukrem do wyboru.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 234

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *