Brownie z cukinii

brownie z cukinii
4.7
(278)

Brownie z cukinii

Brownie z cukinii to wariacja na temat tradycyjnego brownie – popularnego, czekoladowego ciasta. W przepisie na brownie z cukinii dodaje się startą cukinię, która zwiększa wilgotność ciasta i dodaje mu lekkości. Cukinia jest również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, co czyni to ciasto nieco mniej kalorycznym i bardziej pożywnym niż zwykłe brownie.

Przepis na brownie z cukinii zazwyczaj wymaga startej cukinii, mąki, cukru, jajek, oleju roślinnego, kakao i czekolady. Często można również dodać orzechy lub suszone owoce dla dodatkowego smaku i chrupkości. Po upieczeniu brownie z cukinii ma miękką, wilgotną konsystencję i intensywny czekoladowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodyczy.

Brownie z cukinii przepisy:

Oto przepis na brownie z cukinii:

Składniki:

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru / erytrytol
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub kropek czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: orzechy lub suszone owoce

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia (np. kwadratową lub prostokątną) przez wyłożenie jej papierem do pieczenia lub wysmarowaniu jej olejem.
  2. W dużym misce wymieszaj razem cukinię, mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka, a następnie dodaj olej roślinny i wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj aż do połączenia.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę (lub krople czekolady) i opcjonalnie orzechy lub suszone owoce. Wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz brownie w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub aż do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na kwadraty.

Brownie z cukinii jest idealne jako deser lub przekąska, a dodatek warzyw sprawia, że jest to też pyszna i zdrowsza wersja tradycyjnego brownie.


Oto przepis na korzenne brownie z cukinii:

Składniki:

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru / erytrytol
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady lub kropek czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia (np. kwadratową lub prostokątną) przez wyłożenie jej papierem do pieczenia lub wysmarowaniu jej olejem.
  2. W dużej misce wymieszaj razem cukinię, mąkę, kakao, brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, kardamon i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka, a następnie dodaj olej roślinny i wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj aż do połączenia.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę (lub krople czekolady) i wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
  7. Piecz brownie w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub aż do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem na kwadraty.

Ten korzenny wariant brownie z cukinii jest idealny dla miłośników kuchni, którzy lubią ciepłe, przyprawowe smaki. Można podać go z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem do dekoracji.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 278

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *