Kurkuma na odporność – przepisy
Kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Kurkumina, związek aktywny zawarty w kurkumie – niszczy chorobotwórcze bakterie, grzyby i wirusy. Podnosi poziom peptydu, który chroni organizm przed zainfekowaniem. Zwolennicy ajurwedy zalecają podczas przeziębienia spożywać potrawy z kurkumą i robić z niej napar z dodatkiem imbiru i cytryny.
Najważniejszym aktywnym związkiem chemicznym w kurkumie jest kurkumina. Kurkumina wyekstrahowana z kurkumy nie ma takiego działania jak cała przyprawa. Przyjmowanie suplementów diety z kurkuminą nie daje tak pozytywnego efektu jak przyprawienie dania kurkumą. Dopiero związki, turmerony w połączeniu z kurkuminą mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe – tłumaczy dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Według dietetyczki – ćwierć łyżeczki sproszkowanej kurkumy to sześć milimetrów kłącza. To dzienna zalecana minimalna dawka, która pozytywnie pływa na nasz organizm. Nie ma znaczenia dla naszego zdrowia, pod jaką postacią ją jemy – czy jako kłącze czy jako proszek. Należy pamiętać, że jej spożywanie należy połączyć z piperyną, substancją zawartą, np. w czarnym pieprzu.
Ale nie każdy lubi jej smak, jak w łatwy i przystępny sposób dostarczyć ją do organizmu?
Kurkuma na odporność do każdego dania!
Tak, możesz dodawać kurkumę prawie do każdego dania. Nawet szczypta powoduje zatrzymanie namnażania bakterii, a nie powoduje zmiany smaku. Naukowcy odkryli, że jej główny składnik, czyli kurkumina zwalcza szczep Helicobacter pylori. Także dodawaj szczyptę suszonej przyprawy do czego tylko możesz: zup, sosów do sałatek czy sosów do mięs. Na pewno nie zaszkodzi!
Możesz też kurkumę przyjmować w formie tabletek – polecam sprawdzić skład, aby nie było zbędnych wypełniaczy w kapsułce. Przykładowy produkt bez wypełniaczy dostępny TUTAJ >>>
Kurkuma na odporność – shot powitalny Food Pharmacy
Gdy zaczyna się przeziębienie, wielokrotnie ratowałam się shotem, mój mały naturalny kuchenny cud! Naprawdę szczerze polecam!
Przeciwzapalny shot z kurkumy profesora Stiga, czyli shot powitalny wg Food Pharmacy
1/2 szklanki wody (lub dowolnego soku dobrej jakości)
1 łyżka kurkumy
1 łyżka octu jabłkowego lub gruszkowego
szczypta cayenne lub czarnego pieprzu
szczypta goździków (świeżo startych w moździerzu, nie polecam tych mielonych)
1 łyżka cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj, najlepiej w blenderze! I siup!
Więcej o samym shocie:
Kurkuma na odporność – herbatka kurkumowa z imbirem i miodem
Na rynku dostępna jest gotowa herbatka z kurkumą. Naprawdę ja uwielbiam i nawet najwięksi sceptycy potrafią do niej zapałać miłością! Wiem, przetestowane 😉
Natomiast przepis domowy poniżej:
Herbata z kurkumą i miodem
- kubek wrzątku
- pokrojony w kostkę lub starty świeży imbir
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- szczypta czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
Smacznego i dużo zdrowia! 🙂
2 komentarze
przyjmuje ją codziennie i od 2 lat nie chorowałam! polecam każdemu, zacząc od małych zmian i wprowadzić na stałe do menu