Keto czekolada – co to jest?
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o keto czekoladzie, to mogę Cię poinformować, że keto dieta polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów. Z tego powodu wiele osób na diecie keto szuka alternatyw dla tradycyjnej czekolady, która zawiera dużo cukru.
Na rynku dostępne są różne rodzaje keto czekolady, które zawierają niską ilość węglowodanów i wysoką zawartość tłuszczu. Niektóre z nich zawierają naturalne substytuty cukru, takie jak erytrytol lub stewię, które są dobrze tolerowane przez osoby na diecie keto.
Najlepiej, aby wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao, ponieważ zawiera ona mniej węglowodanów i więcej tłuszczu. Warto jednak uważać na ilość spożywanej czekolady, ponieważ zawiera ona dużo kalorii.
W każdym przypadku przed zakupem konkretnego produktu, warto sprawdzić etykietę i skład, aby upewnić się, że dany produkt jest odpowiedni dla diety keto.
Keto czekolada jak zrobić w domu
Oto przepis na domową keto czekoladę:
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki masła orzechowego bez dodatku cukru
- 1/4 szklanki kakao w proszku
- 1/4 szklanki erytrytol
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
Instrukcje:
- Na niewielkim ogniu w garnku rozpuść olej kokosowy i masło orzechowe.
- Dodaj kakao w proszku, słodzik, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, mieszaj, aż składniki się połączą.
- Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i wylej na nią mieszankę czekoladową.
- Włóż formę do lodówki i pozostaw na około 30 minut, aż czekolada się stężeje.
- Wyjmij formę z lodówki i pokrój czekoladę na kawałki.
Twoja domowa keto czekolada jest gotowa! Możesz przechowywać ją w lodówce, aby utrzymała swoją konsystencję. Pamiętaj, żeby spożywać ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dużo kalorii.
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Keto czekolada przepis
Oto prosty przepis na domową keto czekoladę:
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 1/4 szklanki erytrytol
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Instrukcje:
- Rozpuść olej kokosowy w rondlu na niskim ogniu.
- Dodaj kakao w proszku, słodzik, sól i ewentualnie ekstrakt waniliowy, mieszaj, aż składniki się połączą.
- Wylej mieszankę do formy na czekoladki lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż formę do lodówki i pozostaw na około 30 minut, aż czekolada się stężeje.
- Wyjmij formę z lodówki i pokrój czekoladę na kawałki.
Twoja domowa keto czekolada jest gotowa! Możesz przechowywać ją w lodówce, aby utrzymała swoją konsystencję. Pamiętaj, żeby spożywać ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dużo kalorii.
Jeśli nie masz ochoty robić jej w domu, keto czekolady z super składami znajdziesz na: octochocolate.pl
Sprawdź wpis o keto czekoladzie ze składnikami na włosy:
Keto czekolada na włosy – kup na sklepie >>
Czekolada na włosy – podstawowe informacje, działanie, składniki
Sprawdź wpis o keto czekoladzie ze składnikami na koncentrację:
Keto czekolada na koncentrację – kup na sklepie >>