Keto czekolada

keto czekolada
4.8
(213)

Keto czekolada – co to jest?

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o keto czekoladzie, to mogę Cię poinformować, że keto dieta polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów. Z tego powodu wiele osób na diecie keto szuka alternatyw dla tradycyjnej czekolady, która zawiera dużo cukru.

Na rynku dostępne są różne rodzaje keto czekolady, które zawierają niską ilość węglowodanów i wysoką zawartość tłuszczu. Niektóre z nich zawierają naturalne substytuty cukru, takie jak erytrytol lub stewię, które są dobrze tolerowane przez osoby na diecie keto.

Najlepiej, aby wybierać czekoladę o wysokiej zawartości kakao, ponieważ zawiera ona mniej węglowodanów i więcej tłuszczu. Warto jednak uważać na ilość spożywanej czekolady, ponieważ zawiera ona dużo kalorii.

W każdym przypadku przed zakupem konkretnego produktu, warto sprawdzić etykietę i skład, aby upewnić się, że dany produkt jest odpowiedni dla diety keto.

Keto czekolada jak zrobić w domu

Oto przepis na domową keto czekoladę:

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego bez dodatku cukru
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1/4 szklanki erytrytol
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

Instrukcje:

  1. Na niewielkim ogniu w garnku rozpuść olej kokosowy i masło orzechowe.
  2. Dodaj kakao w proszku, słodzik, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i wylej na nią mieszankę czekoladową.
  4. Włóż formę do lodówki i pozostaw na około 30 minut, aż czekolada się stężeje.
  5. Wyjmij formę z lodówki i pokrój czekoladę na kawałki.

Twoja domowa keto czekolada jest gotowa! Możesz przechowywać ją w lodówce, aby utrzymała swoją konsystencję. Pamiętaj, żeby spożywać ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dużo kalorii.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Keto czekolada przepis 

Oto prosty przepis na domową keto czekoladę:

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 1/4 szklanki erytrytol
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Rozpuść olej kokosowy w rondlu na niskim ogniu.
  2. Dodaj kakao w proszku, słodzik, sól i ewentualnie ekstrakt waniliowy, mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Wylej mieszankę do formy na czekoladki lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Włóż formę do lodówki i pozostaw na około 30 minut, aż czekolada się stężeje.
  5. Wyjmij formę z lodówki i pokrój czekoladę na kawałki.

Twoja domowa keto czekolada jest gotowa! Możesz przechowywać ją w lodówce, aby utrzymała swoją konsystencję. Pamiętaj, żeby spożywać ją w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dużo kalorii.

Jeśli nie masz ochoty robić jej w domu, keto czekolady z super składami znajdziesz na: octochocolate.pl

 


Sprawdź wpis o keto czekoladzie ze składnikami na włosy:

Keto czekolada na włosy – kup na sklepie >>

Czekolada na włosy – podstawowe informacje, działanie, składniki

Sprawdź wpis o keto czekoladzie ze składnikami na koncentrację:

Keto czekolada na koncentrację – kup na sklepie >>

Czekolada na koncentracje

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 213

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *