Keto ciasto z ricottą

Keto ciasto z ricottą
4.8
(234)

Keto ciasto z ricottą

Keto ciasto z ricottą to rodzaj ciasta, które zostało dostosowane do zasad diety ketogenicznej, znanej również jako dieta keto. Dieta ta opiera się na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów, co ma prowadzić do stanu ketozy, w którym organizm spala tłuszcze jako główne źródło energii.

Ciasto z ricottą jest przykładem dania, które można dostosować do diety keto, eliminując lub zastępując składniki bogate w węglowodany. Tradycyjne ciasta zawierają dużo mąki pszennej i cukru, które są źródłem węglowodanów. W wersji keto można użyć alternatywnych składników, takich jak migdałowa mąka, kokosowa mąka lub erytrytol jako substytut cukru.

Ciasto z ricottą może zawierać ricottę (ser twarogowy), jaja, tłuszcze (np. masło lub olej kokosowy) oraz substytuty cukru. Można także dodać aromatyczne składniki, takie jak wanilia czy skórka cytrynowa, aby nadać ciastu smak.

Przykładem ciasta z ricottą w diecie keto może być tzw. keto ciasto serowe z ricottą, które jest niskowęglowodanową wersją tradycyjnego ciasta serowego. Przygotowuje się je z ricotty, jajek, erytrytolu (lub innego substytutu cukru), wanilii i innych składników keto.

Warto zauważyć, że w diecie keto liczy się makroskładniki, takie jak ilość węglowodanów, białek i tłuszczów, więc ważne jest dostosowanie przepisu i wielkości porcji do własnych potrzeb i celów żywieniowych zgodnie z zasadami diety keto.

Keto ciasto z ricottą przepis

Składniki

2 szklanki mąki migdałowej (około 200g)
⅓ szklanki białka keto Cocoa bezsmakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ szklanki masła, miękkiego
⅔ szklanki słodzika erytrytol
1 szklanka pełnotłustego sera ricotta o temperaturze pokojowej
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
¼ szklanki posiekanych migdałów
sproszkowany erytrytol

Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 160 C i nasmaruj 220cm patelnię sprężynową. Spód wyłóż papierem pergaminowym i natłuść pergamin.

W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową, białko, proszek do pieczenia i sól.
W dużej misce utrzyj masło ze słodzikiem na kremową masę. Ubij ricottę, aż dobrze się połączy. Ubijaj jajka, jedno po drugim, aż dobrze się połączą, a następnie dodaj ekstrakt migdałowy.
Dodaj mieszaninę mąki migdałowej i ubijaj, aż masa będzie gładka. Rozsmaruj ciasto na przygotowanej formie i posyp posiekanymi migdałami. Piec 40 do 50 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe, a wierzch będzie twardy w dotyku.
Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut, następnie przesuń ostrym nożem po wewnętrznej stronie patelni i poluzuj boki. Przed pokrojeniem odczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Przed podaniem możesz posypać słodzikiem w proszku lub z kleksem śmietany.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 234

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *