Grzyb reishi – czy warto?

grzyb reishi
4.7
(276)

Grzyb reishi – hit czy kit?

Grzyby reishi pochodzą z Dalekiego Wschodu i były znane na tych terenach już kilka tysięcy lat temu. Stosowane głównie w medycynie tradycyjnej, rosły przede wszystkim w wilgotnych strefach. Mieszkańcy Azji uważali, że z ich pomocą z łatwością zadbają o swoje zdrowie i osiągną długowieczność. Chroniły przed wieloma infekcjami, chorobami i stanami zapalnymi. Bardzo często tworzono z nich talizmany i noszono przy sobie przez cały dzień.

Grzyb reishi – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Grzyb reishi cechuje się wielopłaszczyznowym działaniem. Znajduje się w nim wiele cennych składników aktywnych i minerałów, które powinny być dostarczane do organizmu regularnie i w sporych ilościach. Chodzi m.in. o takie składniki, jak:

  • kwas ganoderowy,
  • związki polisacharydowe,
  • alkaloidy,
  • mangan, miedź i magnez,
  • cynk i german,
  • aminokwasy,
  • witaminy z grupy B.

Wszystkie te substancje sprawiają, że lakownica żółtawa działa na ludzki organizm prozdrowotnie i chroni go przed poważnymi dolegliwościami. Nic dziwnego, że po grzyby reishi sięgają głównie seniorzy i osoby schorowane.

Podstawowym zadaniem opisywanych grzybów jest wzmocnienie układu odpornościowego. Wszystko to za sprawą obecnego w lakownicy żółtawej beta-glukanu. Reishi grzyby polecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a więc wtedy, gdy na dworze panują dość niekorzystne temperatury i łatwo o występowanie przeziębień i groźnych infekcji.

Dodatkowym atutem jest to, że grzyb reishi reguluje poziom krwi, może być stosowany w profilaktyce chorób krążenia, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a do tego promuje długowieczność i łagodzi pierwsze objawy alergii. Warto zwrócić również uwagę m.in. na właściwości antynowotworowe, ułatwianie zasypianie, działanie antydepresyjne, wspomaganie walki z cukrzycą i eliminowanie objawów astmy oskrzelowej.

Grzyby reishi – dla kogo są przeznaczone i jak je dawkować?

Lakownica żółtawa jest jak najbardziej wskazana w przypadku seniorów, osób schorowanych i ludzi chcących zadbać o swój układ odpornościowy. Odznacza się bardzo korzystnymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego może wspomóc funkcjonowanie organizmu u każdego pełnoletniego pacjenta. Z grzybów reishi coraz częściej korzysta się w połączeniu z chemioterapią lub radioterapią, ponieważ zmniejszają namnażanie komórek rakowych w płucach i ilość guzów odbytnicy oraz okrężnicy. Dodatkowym plusem jest wzmocnienie organizmu.

Grzyb reishi sprawdzi się przy niewielkich, jak i bardzo poważnych przeziębieniach oraz infekcjach. Pomaga zadbać o układ immunologiczny i troszczy się o ludzki organizm w okresie jesiennym oraz zimowym. Polecany alergikom i astmatykom. Przeciwwskazaniem jest natomiast nadciśnienie (często też zbyt niskie ciśnienie) oraz wszelkie trudności z krzepnięciem krwi.

Reishi grzyby można przyjmować w postaci tabletek lub proszku. Jeśli pacjenci decydują się na pierwszą propozycję powinni sięgać maksymalnie po 1-2 tabletki dziennie, a sproszkowany preparat należy dokładnie rozpuścić w wodzie (1-2 łyżeczki).

Lakownica żółtawa – jak można ją spożywać?

Godne podkreślenia jest to, że lakownica żółtawa może być spożywana na wiele sposobów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby grzyby reishi znalazły się w kawie, ulubionym napoju, herbacie, koktajlu czy też kakao.

Każdy jest w stanie dobrać dla siebie optymalną propozycję i cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami grzybów reishi. Najważniejsze jest to, aby preparat był przyjmowany regularnie i zgodnie z zalecanymi dawkami dziennymi. Jeśli są co do tego jakiekolwiek wątpliwości można to skonsultować z uznanym specjalistą. W przypadku formy sproszkowanej kuracja z użyciem grzybów reishi nie powinna trwać dłużej niż 30 dni.

SPRAWDŹ na Ceneo.pl gdzie kupić NAJTANIEJ reishi

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 276

No votes so far! Be the first to rate this post.

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *