Grzyb reishi – hit czy kit?
Grzyby reishi pochodzą z Dalekiego Wschodu i były znane na tych terenach już kilka tysięcy lat temu. Stosowane głównie w medycynie tradycyjnej, rosły przede wszystkim w wilgotnych strefach. Mieszkańcy Azji uważali, że z ich pomocą z łatwością zadbają o swoje zdrowie i osiągną długowieczność. Chroniły przed wieloma infekcjami, chorobami i stanami zapalnymi. Bardzo często tworzono z nich talizmany i noszono przy sobie przez cały dzień.
Grzyb reishi – jakie ma właściwości i na co pomaga?
Grzyb reishi cechuje się wielopłaszczyznowym działaniem. Znajduje się w nim wiele cennych składników aktywnych i minerałów, które powinny być dostarczane do organizmu regularnie i w sporych ilościach. Chodzi m.in. o takie składniki, jak:
- kwas ganoderowy,
- związki polisacharydowe,
- alkaloidy,
- mangan, miedź i magnez,
- cynk i german,
- aminokwasy,
- witaminy z grupy B.
Wszystkie te substancje sprawiają, że lakownica żółtawa działa na ludzki organizm prozdrowotnie i chroni go przed poważnymi dolegliwościami. Nic dziwnego, że po grzyby reishi sięgają głównie seniorzy i osoby schorowane.
Podstawowym zadaniem opisywanych grzybów jest wzmocnienie układu odpornościowego. Wszystko to za sprawą obecnego w lakownicy żółtawej beta-glukanu. Reishi grzyby polecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a więc wtedy, gdy na dworze panują dość niekorzystne temperatury i łatwo o występowanie przeziębień i groźnych infekcji.
Dodatkowym atutem jest to, że grzyb reishi reguluje poziom krwi, może być stosowany w profilaktyce chorób krążenia, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a do tego promuje długowieczność i łagodzi pierwsze objawy alergii. Warto zwrócić również uwagę m.in. na właściwości antynowotworowe, ułatwianie zasypianie, działanie antydepresyjne, wspomaganie walki z cukrzycą i eliminowanie objawów astmy oskrzelowej.
Grzyby reishi – dla kogo są przeznaczone i jak je dawkować?
Lakownica żółtawa jest jak najbardziej wskazana w przypadku seniorów, osób schorowanych i ludzi chcących zadbać o swój układ odpornościowy. Odznacza się bardzo korzystnymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego może wspomóc funkcjonowanie organizmu u każdego pełnoletniego pacjenta. Z grzybów reishi coraz częściej korzysta się w połączeniu z chemioterapią lub radioterapią, ponieważ zmniejszają namnażanie komórek rakowych w płucach i ilość guzów odbytnicy oraz okrężnicy. Dodatkowym plusem jest wzmocnienie organizmu.
Grzyb reishi sprawdzi się przy niewielkich, jak i bardzo poważnych przeziębieniach oraz infekcjach. Pomaga zadbać o układ immunologiczny i troszczy się o ludzki organizm w okresie jesiennym oraz zimowym. Polecany alergikom i astmatykom. Przeciwwskazaniem jest natomiast nadciśnienie (często też zbyt niskie ciśnienie) oraz wszelkie trudności z krzepnięciem krwi.
Reishi grzyby można przyjmować w postaci tabletek lub proszku. Jeśli pacjenci decydują się na pierwszą propozycję powinni sięgać maksymalnie po 1-2 tabletki dziennie, a sproszkowany preparat należy dokładnie rozpuścić w wodzie (1-2 łyżeczki).
Lakownica żółtawa – jak można ją spożywać?
Godne podkreślenia jest to, że lakownica żółtawa może być spożywana na wiele sposobów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby grzyby reishi znalazły się w kawie, ulubionym napoju, herbacie, koktajlu czy też kakao.
Każdy jest w stanie dobrać dla siebie optymalną propozycję i cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami grzybów reishi. Najważniejsze jest to, aby preparat był przyjmowany regularnie i zgodnie z zalecanymi dawkami dziennymi. Jeśli są co do tego jakiekolwiek wątpliwości można to skonsultować z uznanym specjalistą. W przypadku formy sproszkowanej kuracja z użyciem grzybów reishi nie powinna trwać dłużej niż 30 dni.
SPRAWDŹ na Ceneo.pl gdzie kupić NAJTANIEJ reishi
Sprawdź jak możesz stosować:
Kawa grzybowa – solidne wsparcie dla umysłu i kondycji fizycznej?
Sprawdź wpis o keto czekoladzie z lion’s mane:
Keto czekolada na koncentrację – kup na sklepie >>
Jeden komentarz