Amla agrest indyjski – co to za cudo?

amla
4.7
(57)

Amla – co to za ajurwedyjskie cudo?

Amla to cudowny owoc nazywany czasami agrestem indyjskim. Posiada ona mnóstwo dobroczynnych właściwości, która wpływają na wiele obszarów naszego organizmu. Amla najbardziej znana jest pod postacią suplementu diety na odchudzanie, jednak na tym nie kończą się jej lecznicze właściwości. Co warto wiedzieć o tej niezwykłej roślinie?

Triphala – trzy najpotężniejsze owoce Indii

Ajuwenda, starożytny system medycyny indyjskiej zawiera wiele tekstów, w których poruszony jest temat triphali. Ten tajemniczy termin to w wolnym tłumaczeniu „trzy owoce”. W istocie są to trzy rośliny, które od starożytności traktowane są w indyjskiej medycynie jako zbawienne dla układu pokarmowego, niezwykle zdrowe i doskonale uzupełniające się nawzajem.

Amla to pierwszy element triphali. Owoc ten ze względu na wielkość można porównać do naszej rodzimej mirabelki. Posiada on jednak intensywnie kwaśny smak, który wynika z bardzo wysokiej zawartości witaminy C w stu gramach tej rośliny. To jednak nie wszystko. Indyjski agrest jest także bogatym źródłem antyoksydantów oraz polifenoli. To właśnie dzięki temu amla ma tak szerokie i dobroczynne działanie na nasz organizm.

Więcej na temat Triphala:

https://sparklings.pl/triphala/ 

Amla – dobroczynne właściwości agrestu indyjskiego

Amla bardzo często nazywa jest genialnym spalaczem tłuszczu. Producenci suplementów diety prześcigają się w opisywaniu jej niesamowitych właściwości dietetycznych. Czy ma to oparcie w faktach? Obecnie wiadomo, że agrest indyjski normalizuje poziom cukru we krwi, co prowadzi do tego, że przyjmujemy z pożywienia jedynie tyle kalorii, ile jest nam potrzebne do codziennej aktywności. Pomaga to utrzymać prawidłową wagę i uniknąć otyłości. Ciekawostką jest także fakt, że naukowcy obecnie badają dobroczynny wpływ amli na leczenie cukrzycy typu 2. Co więcej, obecne wyniki są naprawdę obiecujące i pozytywne.

Kolejną dobroczynną właściwością amli jest zdolność do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Ponadto dzięki dużej ilości witaminy C wpływają one dobroczynnie także na nasz układ odpornościowy oraz układ krążenia. Włączenie agrestu indyjskiego do swojej diety powinny rozważyć także osoby, które mają tendencję do nabawiania się siniaków i cierpią na krwawienia dziąseł. Wynika to z faktu, że witamina C wpływa na uszczelnianie i wzmacnianie się naczyń krwionośnych.

Warto wiedzieć, że istnieje wiele przesłanek ku temu, że ekstrakt z amli może znacząco wspierać i chronić wątrobę. Jak widać dobroczynne działanie tej rośliny jest nie tylko wyjątkowo szerokie, ale także kompleksowe. Agrest indyjski bardzo często bywa wykorzystywany w badaniach naukowych, dlatego w najbliższych latach możemy spodziewać się nowych dowodów na jego doskonały wpływ na ludzki organizm.

Kto powinien stosować amlę, a kto musi jej unikać?

Ze względu na szerokie zastosowanie prozdrowotne agrestu indyjskiego do swojej diety powinny włączyć go osoby, które przebywają na diecie lub pragną utrzymać prawidłową masę ciała. Jest on także polecany osobom cierpiącym na nadciśnienie, krwawienia z dziąseł i dbających o swoją wątrobę. Istnieje jednak kilka przeciwwskazań do zażywania amli. Powinny zrezygnować z niej:

– kobiety w ciąży

– kobiety karmiące piersią

– pacjenci z zaburzeniem krzepnięcia krwi

– pacjenci przed operacjami

Wszystkie wymienione grupy osób są jednak stosunkowo wąskie, dlatego większość z nas może śmiało włączyć ekstrakt z amli do swojej diety. W Polsce najłatwiej otrzymać ją w postaci różnego rodzaju suplementów, które są coraz szerzej dostępne ze względu na popularność sklepów internetowych.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 57

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *