Agmatyna – co to takiego?
Agmatyna, zwana również „super argininą”, jest poliamidem, pozyskiwanym z argininy w procesie fermentacyjnym. Substancja ta została odkryta przez niemieckiego biochemika Albrechta Kosela w 1910 roku i od tego czasu była poddawana licznym badaniom. Podstawową właściwością agmatyny jest stymulowanie wytwarzania tlenku azotu w organizmie. Tlenek azotu odpowiada za rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi w organizmie.
Naturalną agmatynę możemy znaleźć w niektórych fermentowanych produktach spożywczych np. w piwie czy winie. W organizmach ssaków jest produkowana z argininy w wielu narządach wewnętrznych: mózgu, wątrobie, nerkach, nadnerczach i w jelicie cienkim.
Zastosowanie agmatyny
Dokładna rola tej substancji nie została jeszcze do końca poznana, ale dzięki jej właściwościom ma ona szerokie zastosowanie. Agmatyna jest wykorzystywana między innymi w medycynie i we wsparciu osób uprawiających sport.
W medycynie wykorzystywany jest jej synergizm w stosunku do leków przeciwbólowych np. do morfiny czy fenantylu. Agmatyna powoduje większą wrażliwość organizmu na te leki, wzmagając ich działanie bez konieczności zwiększania ich dawek. Znajduje też zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju uzależnień.
W sporcie siarczan agmatyny stosowany jest w wielu preparatach przed-treningowych. Przygotowuje on organizm sportowca do zwiększonego wysiłku, nasila tzw. „pompę mięśniową”. Jest to szczególnie ważne w sportach siłowo – wytrzymałościowych i w kulturystyce. Lepsze ukrwienie tkanki mięśniowej, a tym samym dostarczenie jej tlenu i substancji odżywczych, powoduje znaczną poprawę pracy mięśni. Umożliwia ich intensywniejszą pracę, zwiększa siłę mięśniową i poprawia kurczliwość włókien mięśniowych.
Mogę osobiście potwierdzić pozytywny wpływ agmatyny na przebieg treningów mojego faceta. Od czasu, kiedy zaczął stosować przed treningiem preparaty z siarczanem agmatyny, osiąga znacznie lepsze efekty na siłowni, poprawił się też jego nastrój i koncentracja.
Agmatyna właściwości
Agmatyna wykazuje szerokie spektrum korzystnych dla organizmu właściwości.
Oto niektóre z nich:
- rozszerza naczynia krwionośne
- zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych
- poprawia ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej
- zwiększa wydolność organizmu
- poprawia koncentrację umysłową
- wspomaga procesy poznawcze
- działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo
- stymuluje wydzielanie dopaminy i noradrenaliny
- reguluje gospodarkę cukrową
- działa przeciwbólowo
- przyspiesza regenerację organizmu
- zwiększa apetyt
- wspomaga działanie leków przeciwbólowych
- optymalizuje poziom kortyzolu we krwi
- obniża ciśnienie
- działa przeciw wolnym rodnikom
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
- działa ochronnie na mięsień sercowy i naczynia krwionośne
- zapobiega zawałowi serca
- działa profilaktycznie przeciwko udarom mózgu
- uniemożliwia powstawanie zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych
Efekty uboczne i przeciwwskazania
Jak każda substancja, również agmatyna może powodować występowanie efektów ubocznych. W przypadku przyjmowania zbyt dużej dawki preparatu z siarczanem agmatyny, może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia krwi lub zaburzeń żołądkowo – jelitowych. Ponadto może pojawić się wzmożony apetyt i przyrost wagi ciała. Przeciwwskazaniem do samodzielnego stosowania preparatów z agmatyną są: niskie ciśnienie krwi i zdiagnozowane niedociśnienie.