Trehaloza

trehaloza
4.9
(222)

Trehaloza

Trehaloza to naturalny disacharyd, czyli związek chemiczny składający się z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Trehaloza występuje w wielu organizmach, w tym w grzybach, bakteriach, drożdżach, owadach i niektórych roślinach.

Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym jako substytut cukru i słodzik, ponieważ jest mniej słodka niż sacharoza, a jednocześnie nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. Trehaloza jest także stosowana jako składnik kosmetyków i leków, ponieważ działa łagodząco i przeciwutleniająco na skórę oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Trehaloza właściwości pielęgnacyjne

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.9 / 5. Vote count: 222

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *