Rodzaje wina – czy je znasz?

rodzaje wina
1.6
(12)

Rodzaje wina – jak je rozpoznać i wybrać?

Dostępność tysięcy butelek wina na półkach sklepowych może przyprawić o zawrót głowy. Przedstawiamy podstawowe informacje na temat wina oraz ich rodzajów. Wina można pogrupować w pięciu głównych kategoriach: wina białe, czerwone, różowe, wina musujące, a także deserowe.

Rodzaje wina

Wino białe

Białe wina nie zawierają czerwonego pigmentu. Są prawie zawsze wykonane z białych winogron, choć niekiedy mogą być wytwarzane z czarnych. Sok z ciemnych winogron ma jasny kolor. Białe wina możemy podzielić na słodkie, wytrawne, oraz półsłodkie i półwytrawne. Najpopularniejsze gatunki białego wina to Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc.

Wino czerwone

Czerwone wina są produkowane z ciemnych winogron i mają czerwony lub bordowy odcień. Większość winogron ma bezbarwny sok, aby więc zrobić czerwone wino, używa się także ich skórek – odpowiedzialnych za czerwony kolor. W skórkach winogron znajdziemy także taniny, które przechodzą do wina w procesie fermentacji. Jest to druga podstawowa różnica pomiędzy winem białym a czerwonym. Zapewniają wytrawny i kwaskowity smak, który pozostaje w przełyku. Taniny mają także funkcję ochronną, dzięki czemu wina czerwone mogą leżakować przez wiele lat. Najpopularniejsze gatunki to Beaujolais, Cabernet Sauvignon, Chianti, Merlot, Pinot Noir i Zinfandel.

Wino różowe

Wina różowe mają różowy kolor. Są wykonane z czarnych winogron, nie barwią się jednak na czerwono, jako iż skórki tych owoców są usuwane po zaledwie kilku godzinach od rozpoczęcia procesu fermentacji. Krótki kontakt ze skórkami winogron nadaje winu różnego rodzaju odcieni różu. Różowe wino łączy w sobie cechy wina czerwonego i białego – posiada wyraźne owocowe aromaty znane z wina czerwonego, cechuje je jednak świeżość wina białego.

Wino musujące

Wina musujące są wykonywane z niemal każdego szczepu winogron. Zawarty w nich dwutlenek węgla jest naturalny i pochodzi z procesu fermentacji. Często nazywamy je szampanem, aczkolwiek jest to nazewnictwo nieprawidłowe. Champagne to region północno-wschodniej Francji i jeden z wielu rodzajów win musujących. Popularne rodzaje wina musującego to Cava, Champagne, Crémant d’Alsace, Moscato d’Asti i Prosecco.

Wino deserowe

Wina deserowe wyróżniają się dużą zawartością cukru, co czyni je popularnym dodatkiem do deserów. Ich słodycz pochodzi z bardzo dojrzałych winogron, które dla zachowania słodyczy, zbierane są bardzo późno.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 1.6 / 5. Vote count: 12

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *