Kolagen rybi czy wieprzowy – który wybrać?

kolagen rybi czy wieprzowy
Kolagen rybi czy wieprzowy – który wybrać?
4.8 (95.71%) 14 votes

Kolagen rybi czy wieprzowy – czy warto?

Nie da się ukryć – czas ucieka. Z każdą chwilą wszystko starzeje się coraz bardziej i bardziej. Czasu nie da się odwrócić, czasu nie da się zatrzymać. Można jednak spróbować go oszukać. W jaki sposób? XXI wiek daje aż nadto możliwości i odpowiedzi na to pytanie. Przemysł farmakologiczny, medyczny i kosmetyczny rozwinął się do poziomu, o którym nasi przodkowie tak naprawdę nie mogli nawet marzyć.

Porozmawiajmy o kolagenie

Żeby nie być gołosłownym to bardzo dobrze jest zobrazować skalę rozwoju na jakimś konkretnym przykładzie. Porozmawiajmy więc o kolagenie. Czym konkretnie jest kolagen? Kolagen jest białkiem. Białkiem, które występuje w całym organizmie człowieka – ze szczególnym uwzględnieniem skóry. I to właśnie o jego wpływie na skórę będzie mowa. Naturalny, produkowany w ciele każdego człowieka kolagen sprawia bowiem, że skóra człowieka jest zdrowa, napięta, elastyczna i pozbawiona zmarszczek. Nic jednak nie trwa wiecznie – trudno by było inaczej. Kolagen w ludzkiej skórze z biegiem czasu degeneruje się i zanika. Oczywiście, to proces ciągły i w młodości nie ma z tym większego problemu – stary kolagen jest zastępowany bez większego problemu przez nowy, odbudowany. Jednak czas ucieka – a wraz z upływem czasu zmniejsza się też naturalna ludzka skłonność do produkcji kolagenu. Skóra traci elastyczność, zaczyna zwisać, pojawiają się też zmarszczki.

kolagen rybi czy wieprzowy

 

 

 

Uzupełnij swój kolagen

Kolagen można więc śmiało nazwać składnikiem młodości. W dzisiejszych czasach można jednak postarać się go uzupełnić. Ogólnie rzecz biorąc to z dwóch głównych źródeł: mamy bowiem w naturze coś takiego, jak kolagen rybi i kolagen wieprzowy. Jednak jeżeli zacząć by rozważać: kolagen rybi czy wieprzowy? Dużo lepiej postawić jest na kolagen rybi. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu – kolagen rybi ma dużo lepszą wchłanialność przez ludzki organizm niż kolagen wieprzowy. A lepsza wchłanialność przekłada się na lepsze i szybciej zauważalne efekty, które w wielu sytuacjach mogą być uznane wprost za widowiskowe i niesamowite.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Kolagen to prawdziwy eliksir młodości – nic dziwnego więc, że cały świat oszalał na jego punkcie. Szał zaczął się w Japonii, w miejscu, które, niejako geograficznie, skazane jest na kolagen rybi, jako miejsce, które na rybach praktycznie się opiera. Nic dziwnego, że japońskie kobiety tak szybko odkryły, że braki w naturalnym kolagenie można uzupełnić kolagenem rybim. A gdy już niejako “przetestowała” to rozwiązanie Japonia – rozlało się ono praktycznie na cały świat.

Niektórzy mogą też próbować na syntetyczne rozwiązania, jednak nie od dziś wiadomo, że to co naturalne jest dużo lepsze. Jeżeli człowiek może postawić na naturalne, sprawdzone rozwiązania – powinien to zrobić. W końcu kolagen naturalnie jest też produkowany przez ludzkie ciało. Niejako implikuje to sytuację, w której ten naturalny kolagen, chociażby rybi, w dużo mniejszym stopniu również ten wieprzowy, który często prezentowany jest jako zamiennik, odpowiednik, wchłaniane są jednak lepiej niż syntetyczne rozwiązania.

POLECAM sprawdzony kolagen rybi:

Kolagen morski, kolagen naturalny, kolagen rybi – jaki wybrać?

Kolagen naturalny – czy warto go przyjmować?

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *