Olej z pestek malin – zastosowanie, właściwości, działanie

olej z pestek malin
Olej z pestek malin – zastosowanie, właściwości, działanie
4.6 (92.5%) 16 votes

Olej z pestek malin – znasz jego właściwości?

Na rynku kosmetyków i dodatków kosmetycznych istnieje wiele olei roślinnych. Gdybyśmy jednak mieli zapytać osobę niepracującą w branży kosmetycznej o jakiś olej roślinny używany do pielęgnacji ciała, z pewnością nie wymieniłaby oleju malinowego, ponieważ jest to wynalazek stosunkowo młody. Wszystko jednak wskazuje na to, że przyjmie się on bardzo szybko na rynku wszelkiego rodzaju substancji służących do dbania o skórę, bo dosłownie z dnia na dzień rośnie jego popularność, a klienci coraz częściej pytają właśnie o olej z pestek malin.

Olej z pestek malin – co to takiego?

Jak sama nazwa wskazuje, olej z pestek malin pozyskuje się z drobnych pestek zawartych w tych owocach. Wytłaczanie odbywa się na zimno w sposób wyłącznie mechaniczny, a sam olej najczęściej występuje w postaci nierafinowanej i niefiltrowanej, choć dostępne są też odmiany filtrowane. W przypadku oleju malinowego niefiltrowanego mamy do czynienia zazwyczaj z oleistą cieczą o ciemno brunatnym zabarwieniu i nie powinno nikogo dziwić, że substancja zawiera niewielkie ilości osadu lub drobin będących pozostałością pestek i pektyn. Zapach olejku przypomina woń oliwy z oliwek z oczywistą, malinową nutą. W przypadku stosowania oleju malinowego jako dodatek kosmetyku lub oliwki dla skóry nie należy się obawiać tego zapachu, gdyż wszelkie eteryczne substancje zawarte w cieczy ulegają niemal natychmiastowemu utlenieniu i po nałożeniu na ciało pozostaje bezwonny. Również kolor oleju z pestek malin nie powinien stanowić żadnej podstawy do obaw, gdyż skóra z całą pewnością nie zostanie zabarwiona, a sam olejek wchłania się bardzo szybko.

Olej z pestek malin – działanie

Jak łatwo się domyślić z powyższego akapitu, olej malinowy stosuje się głównie na skórę. Podstawowe jego działanie to natłuszczanie, nawilżanie i odżywianie naskórka oraz – dzięki dobremu wchłanianiu się – skóry głębokiej. Warto podkreślić, że olej z pestek malin jest coraz częściej używany jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych, ponieważ wykazuje naturalne działanie przeciwsłoneczne hamując promienie UVB. Dzięki temu można pokusić się o stwierdzenie, że ma działanie odmładzające, przeciwzmarszczkowe i antynowotworowe, co potwierdza też fakt, iż jest to znakomity antyoksydant, czyli substancja spowalniająca procesy starzenia się (w tym foto-starzenia się) zachodzące w skórze właściwej. Dodatkowo olej malinowy jest substancją przyspieszającą gojenie się skóry, a dotyczy to w szczególności rumienia posłonecznego. Pomimo ciemnej barwy olejek z pestek malin rozjaśnia skórę i ma działanie antyseptyczne, co poprawia pracę gruczołów łojowych epidermy i poprawia jej tzw. barierę lipidową. W połączeniu z innymi substancjami o działaniu leczniczym lub kosmetycznym wpływa na ich szybszą pracę.

Olej z pestek malin – zastosowanie

Olej z pestek malin z powodzeniem i – można powiedzieć – już powszechnie stosowany jest jako dodatek do kosmetyków w stężeniu od 1 do 100% i bywa też używany jako ich faza tłuszczowa. Olej z pestek malin może być również stosowany jako olejek do twarzy samodzielnie lub w mieszaninie z innymi olejami o różnych proporcjach stężeń. W połączeniu z żelem hialuronowym może być używany jako dwufazowy nawilżacz epidermalny. Olej z pestek malin można też dodawać do innych kosmetyków. Z powodzeniem można go zmieszać z np. kremem do rąk lub do twarzy lub zaaplikować jako dodatek do balsamu do ciała. Olej malinowy znakomicie również wzbogaci maseczki do twarzy – zwłaszcza te w proszku! Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i zawartymi w nim tłuszczami NNKT świetnie wypełnia zmarszczki kolagenowe i regeneruje skórę, dlatego chętnie używa się go do pielęgnacji szyi lub np. pod oczy. Co najważniejsze może być stosowany do każdego rodzaju skóry – od suchej po wysoce przetłuszczającą się!

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *