Keto makaron do rosołu

Keto makaron do rosołu
4.8
(299)

Keto makaron do rosołu

„Keto makaron do rosołu” to specjalny rodzaj makaronu, który jest przygotowywany z zamienników tradycyjnych składników zawierających węglowodany, takich jak mąka pszenna. Zamiast tego, składniki takie jak mąka migdałowa, mąka kokosowa, białka jaj, lub konjac (mączka z korzenia konjac) są często używane jako alternatywa.

Makaron keto do rosołu ma niską zawartość węglowodanów, dzięki czemu pasuje do diety ketogenicznej, która opiera się na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów.

Możesz łatwo przygotować keto makaron do rosołu, przepis zależy od składników, które chcesz użyć. Przykładowo, makaron można zrobić z mąki migdałowej, jajek i soli – wymieszać składniki, rozwałkować i pokroić na kawałki o odpowiedniej wielkości, a następnie gotować przez kilka minut w bulionie.

Keto makaron do rosołu przepisy

Oto przepis na przygotowanie keto makaronu do rosołu:

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki białka jajek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, białka jajek i sól. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie pokrój na cienkie paseczki o długości około 5 cm.
  3. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojony makaron do rosołu i gotuj przez około 3-4 minuty, aż makaron będzie miękki i dobrze ugotowany.
  4. Przełóż gotowy makaron wraz z bulionem do miseczek i podawaj.

Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, takimi jak mąka kokosowa, mąka z orzechów laskowych lub konjac, aby uzyskać różne wariacje smakowe.


Oto przepis na keto makaron do rosołu:

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje:

  1. Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i sól w dużej misce.
  2. Dodaj jajka i wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
  3. Uformuj ciasto w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się schłodziło.
  4. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek na lekko posypanej mąką powierzchni.
  5. Pokrój ciasto na wąskie paski o długości około 5 cm.
  6. W dużym garnku zagotuj bulion. Dodaj pokrojony makaron i gotuj przez około 3-4 minuty, aż makaron będzie miękki i dobrze ugotowany.
  7. Przełóż gotowy makaron wraz z bulionem do miseczek i podawaj.

Można również przygotować z mąki konjac, która ma bardzo niską zawartość węglowodanów i kalorii. W przypadku użycia mąki konjac, należy postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 299

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *