Keto ciasto marchewkowe
Keto ciasto marchewkowe to wersja ciasta marchewkowego dostosowana do diety ketogenicznej, która zakłada bardzo niskie spożycie węglowodanów.
Tradycyjne ciasto marchewkowe zwykle zawiera dużo cukru i mąki pszennej, co oznacza, że jest bardzo wysokokaloryczne i bogate w węglowodany. W keto ciastach marchewkowych te składniki są zastępowane bardziej dietetycznymi odpowiednikami, takimi jak migdałowa mąka, erytrytol czy stewia, a także używane są niskowęglowodanowe słodziki, aby uzyskać słodki smak.
Keto ciasto marchewkowe może być wciąż smaczne i sycące, ale zazwyczaj ma mniej węglowodanów i kalorii niż tradycyjne ciasta marchewkowe. Jest to dobra opcja dla osób, które chcą zredukować spożycie węglowodanów i cukru w diecie, a jednocześnie cieszyć się smakiem ciasta marchewkowego.
Oto przepis na keto ciasto marchewkowe:
Składniki:
- 1 1/2 szklanki migdałowej mąki
- 1/2 szklanki drobnego erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego i schłodzonego
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki startej marchewki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
- Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blaszkę o wymiarach 20×20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszaj migdałową mąkę, erytrytol (lub stewię), proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.
- W drugiej misce wymieszaj olej kokosowy, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając po każdym dodaniu.
- Następnie dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i wyrównaj wierzch.
- Piecz przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony i ciasto będzie sprężyste w dotyku.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Możesz posypać ciasto keto cukrem pudrem lub polać je lukrem keto.
Gotowe! Smacznego!
Oto przepis na keto muffinki marchewkowe:
Składniki:
- 2 szklanki migdałowej mąki
- 1/2 szklanki drobnego erytrytolu lub stewii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego i schłodzonego
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki startej marchewki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Instrukcje:
- Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki do muffinek, wyłożone papierowymi foremkami.
- W dużej misce wymieszaj migdałową mąkę, erytrytol (lub stewię), proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.
- W drugiej misce wymieszaj olej kokosowy, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając po każdym dodaniu.
- Następnie dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremek do muffinek, wypełniając je do 2/3 pojemności.
- Piecz przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zrumieniony i muffinki będą sprężyste w dotyku.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Możesz posypać muffinki keto cukrem pudrem lub polać je lukrem keto.
Gotowe! Smacznego!