Kakao nieodtłuszczone – co to jest? Skład, zastosowanie, przykładowy przepis
Kakao nieodtłuszczone cieszy się obecnie coraz większą popularnością. Bardzo chętnie sięgają po nie przede wszystkim zwolennicy diety ketogenicznej. Dzieje się tak z tego względu, iż kakao należące do tej kategorii sprzyja spożywaniu sporych ilości tłuszczy. Jednocześnie można mieć pewność, że użytkownicy zagwarantują sobie lepsze samopoczucie i dużą dawkę minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Kakao nieodtłuszczone – co to jest? Dlaczego jest tak wartościowe?
Kakao nieodtłuszczone surowe jest wartościowe z jednego prostego względu – ziarna kakaowca nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury, lecz poddaje się je sfermentowaniu i ususzeniu. Tym samym ziarna nie tracą swoich podstawowych właściwości oraz składników odżywczych. Kakao nieodtłuszczone zawiera w sobie aż kilkadziesiąt procent tłuszczu, a jego wysoka zawartość sprawia, że kakao nie jest do końca rozpuszczalne w spożywanych płynach. Dzięki temu omawiane kakao zapewnia zainteresowanym osobom:
- bogactwo smaku i aromatu,
- uczucie sytości.
Jeśli ktoś chce mieć pewność, że zakupi dla siebie wysokiej jakości kakao z najcenniejszymi składnikami odżywczymi i właściwościami antyoksydacyjnymi, powinien zainwestować właśnie w kakao nieodtłuszczone. Dodatkowo kakao, a konkretniej zawarte w nim składniki, jest w stanie poprawić koncentrację, odpowiada za szybką regenerację tkanek i usprawnia gospodarkę wodną w ludzkim organizmie.
Co w sobie zawiera?
Godne uwagi kakao powinno się składać z najwyższej jakości ziaren kakaowca, z których otrzymuje się sproszkowane kakao surowe nieodtłuszczone (składnik powinien być certyfikowany). Co istotne, przed zmieleniem takie ziarna są głęboko mrożone. Ponadto kakao z tej półki zawiera w sobie magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, chrom, cynk, witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, przeciwutleniacze czy też kwas oleinowy i linolowy.
Kakao nieodtłuszczone a dieta keto – czemu warto się na nie zdecydować?
Jak już zostało wspomniane kakao pełnotłuste ma obecnie bardzo duże grono zwolenników. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ można na nie postawić przede wszystkim w przypadku przejścia na dietę ketogeniczną. Zawiera w sobie sporą dawkę tłuszczu, a więc sprzyja realizowaniu głównych założeń diety keto, chociaż oczywiście wdrożenie omawianego kakao do własnej diety warto przedyskutować z doświadczonym dietetykiem. Kakao nieodtłuszczone może być składnikiem:
- deserów,
- wypieków,
- keto przekąsek.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić je również w formie napoju, zalewając kakao wodą (ewentualnie mlekiem) w temperaturze około 60-70 stopni Celsjusza. Kakao nieodtłuszczone to jeden z najlepszych wyborów na diecie keto, a to głównie za sprawą tego, iż dostarcza dużo energii i jest sycące.
Przykładowy przepis na keto kakao – co przygotować?
Osoby zastanawiające się nad przejściem na dietę ketogeniczną bardzo często szukają dla siebie odpowiedniego przepisu na keto kakao. Na całe szczęście można go zdobyć w dowolnie wybranym momencie, a jednym z najchętniej wykorzystywanych przepisów w polskich domach jest ten, na który składają się następujące składniki: 150 ml wody, 2 łyżki nieodtłuszczonego surowego kakao (około 10 gram), 1.5 łyżki oleju kokosowego oraz 30 ml śmietanki 30%. Oczywiście taki przepis można sobie swobodnie udoskonalać oraz modyfikować, zgodnie ze swoimi założeniami i preferencjami smakowymi oraz kulinarnymi. Kakao powinno się pojawić w planie żywieniowym każdej osoby, która chce realizować dietę keto i osiągnąć zamierzone rezultaty.
Moje ulubione keto produkty >>>