Mąka łubinowa – co to za mąka i komu jest polecana? Największe korzyści, przykładowe przepisy

mąka łubinowa
4.7
(245)

Mąka łubinowa była znana już jakiś czas temu, jednak dopiero od kilku lat zyskuje na popularności. Dzieje się tak, ponieważ może mieć bardzo szerokie grono odbiorców i wiele osób chętnie wprowadziłoby ją do swojej diety. Czym jednak charakteryzuje się wspomniana wyżej mąka, komu jest polecana i jakie są przykładowe przepisy z jej wykorzystaniem? Tego warto się dowiedzieć.

Mąka łubinowa – co to właściwie jest i z czego się ją pozyskuje?

Mąka łubinowa to jeden z najpopularniejszych rodzajów mąki. Powstaje z dokładnie rozdrobnionych nasion łubinu, który jest rośliną pochodzącą głównie z Ameryki Północnej. W ostatnich latach ta mąka zdobyła w Polsce ogromne grono zwolenników, a to m.in. ze względu na swój ciekawy skład. Oczywiście osoby, które zastanawiają się nad jej wprowadzeniem do własnego planu żywieniowego, zawsze mogą to skonsultować z doświadczonymi dietetykami. Do wytwarzania mąki łubinowej korzysta się jedynie z wyselekcjonowanych nasion, przeznaczonych do celów spożywczych i pochodzących z gatunków uprawnych łubinu (od certyfikowanych dostawców, nie może to być łubin ogrodowy). Dzięki temu nie dojdzie do żadnych niebezpiecznych następstw.

Mąka łubinowa – co w sobie zawiera i jakie ma zastosowanie?

Mąka łubinowa zawiera w sobie przede wszystkim rozdrobnione nasiona słodkiego łubinu, ale też spore ilości błonnika, antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, żelazo, potas, magnez i wapń. Nic dziwnego, że jest obecnie wykorzystywana na tak szeroką skalę. Jeśli chodzi o podstawowe zastosowanie mąki łubinowej wypada wspomnieć o:

  • wypieku pieczywa,
  • gofrach,
  • keto wypiekach,
  • ciastach i tortach,
  • makaronach,
  • sosach,
  • naleśnikach,
  • pierogach.

Oczywiście każda osoba, która zdecyduje się na jej wykorzystanie ma pod tym kątem pełną dowolność wyboru. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z mąki łubinowej przyrządzić swoje ulubione potrawy lub przekąski (jeśli jest to oczywiście możliwe).

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Mąka łubinowa – komu jest polecana i dlaczego?

Mąka łubinowa jest polecana zwłaszcza osobom, które chcą przejść na dietę niskowęglowodanową i ketogeniczną. Czemu tak się dzieje? Przede wszystkim z tego względu, iż zawiera w sobie bardzo mało węglowodanów i jest bogatym źródłem białka oraz błonnika. Na uwagę zasługuje też:

  • stosunkowo niska kaloryczność,
  • pozytywny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi,
  • zawartość wielu mikroelementów i witamin,
  • korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • niski indeks glikemiczny.

Kluczem do sukcesu jest jednak jej odpowiednie wykorzystanie. Mąka łubinowa absorbuje dużą ilość płynów, dlatego też przy przygotowywaniu ulubionych potraw w kuchni warto pamiętać o dodaniu do niej sporej ilości wody.

Mąka łubinowa – przykładowe przepisy

Jak już zostało wspomniane mąka łubinowa cieszy się obecnie rosnącą popularnością. W związku z tym nie pozostaje nic innego, jak poznanie przykładowych przepisów z wykorzystaniem omawianej mąki. Oto dwa ciekawe pomysły:

  • Naleśniki z mąki łubinowej – 2 jajka, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżka mąki łubinowej i 50 ml wody mineralnej. Na początku należy rozbić jajka, a później zmiksować je na puszystą masę. Masło rozpuścić i dodać do masy wraz z wodą oraz mąką, ponownie miksować. Rozgrzać patelnię i wylać ciasto naleśnikowe,
  • Gofry z mąki łubinowej – 2 jajka, 2 łyżki mąki łubinowej, 2 łyżki mleka kokosowego, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ubić trzepaczką. Masę wylać do foremek na gofry i piec w piekarniku przez 10-15 minut (temperatura 180 stopni).

Oczywiście tych przepisów jest zdecydowanie więcej, ale każdy miłośnik eksperymentowania w kuchni wybierze dla siebie te najdogodniejsze, którymi zaskoczy rodzinę i zaproszonych gości.


Mąka łubinowa w dobrych cenach >>>


 

Sprawdź przepisy na keto gofry:

Keto gofry – moje przepisy

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 245

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *