Witamina B15 – co to za witamina?

witamina B15 kwas pangamowy
Witamina B15 – co to za witamina?
4.5 (90.59%) 17 votes

Witamina B15, inaczej Kwas pangamowy, czyli co?

Niezbyt popularna, ale jakże kontrowersyjna witamina B15, zwana także kwasem pangamowym zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Ma ona zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Co ciekawe oprócz właściwości dopingujących, może zostać skutecznie wykorzystana w profilaktyce depresji, nadciśnienia, otyłości, czy cukrzycy. Co należy wiedzieć o witaminie B15? Jakie są jej źródła? Czym skutkują niedobory i jej nadmiar w organizmie?

Co to jest witamina B15?

To witamina cechująca się silnymi właściwościami utleniającymi. Jest całkowicie rozpuszczalna w wodzie. Długotrwałe stosowanie optymalnych dawek witaminy B15 może skutkować większą aktywnością pracy serca, układu nerwowego oraz znacznie lepszą sprawnością fizyczną i intelektualną. Co ciekawe, substancja ta podawana jest często także dzieciom z autyzmem, gdyż zalecają to psychiatrzy. Bardzo często wykorzystywana jest w przypadku profilaktyki choroby niedokrwiennej serca, depresji, w celu obniżenia złego cholesterolu we krwi oraz w przypadku obniżonej odporności i chorób skórnych.

Działanie witaminy B15

Witamina B15 nie tylko poprawia ukrwienie, ale także powoduje rozszerzenie zarówno naczyń krwionośnych, jak i tkanek miękkich. Polepsza utlenianie glukozy oraz lipidów. Witaminę to należy przyjmować doustnie. Proces metaboliczny rozpoczyna się w wątrobie, po czym trafia do wszelkich komórek organizmu człowieka. Związek ten przyczynia się także do pobudzania fosfokreatyny.

Źródła witaminy B15

Witamina B15 występuje w naturalnych składnikach, jednak jej niedobory można uzupełniać także suplementami diety. Najczęstsze źródła to:

  • Ryż,
  • dynia,
  • sezam,
  • słonecznik,
  • drożdże piwne.

Witamina B15 poprawia przyswajanie wielu cennych składników w organizmie, jak koenzym Q10, fitoestrogeny oraz witamin A,H, E.

Właściwości witaminy B15

Substancja ta wpływa między innymi na:

  • Przyspieszanie utleniania lipidów i glukozy,
  • stymulację immunologiczną,
  • poprawę koncentracji,
  • usprawnianie zapamiętywania,
  • pobudzanie regeneracji tkanek,
  • poszerzenie naczyń krwionośnych,
  • poprawę stanu psychicznego,
  • poprawę kondycji fizycznej,
  • zmniejszenie alergii i łuszczycy,
  • poprawę urody, zmniejszenie trądziku.

Skutki niedoboru witaminy B15

Najpoważniejszymi skutkami niedobory kwasu pangamowego są stany depresyjne, obniżenie sprawności fizycznej, zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią, powstawanie zatorów z powodu obkurczenia się naczyń krwionośnych oraz problemy związane z niską odpornością i zwiększonym ryzykiem zachowania na szereg chorób. Dodatkowo niedobór prowadzi także do powstania stresu oksydacyjnego oraz powstania wolnych rodników odpowiadających za procesy starzenia się skóry.

Skutki nadmiaru witaminy B15

Hipowitaminoza w tym przypadku skutkować można zawrotami głowy oraz nudności. Ma to miejsce jednak na początku suplementacji. Nie wykazano jak dotąd toksycznego skutku witaminy B15 na organizm. Warto jednak przyjmować zalecaną dzienną dawkę i nie przekraczać jej nawet w przypadku potwierdzenia w wynikach badań niedoboru tej witaminy.

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *