Tiramisu Matcha
Tiramisu Matcha to połączenie dwóch smaków: tradycyjnego włoskiego deseru tiramisu i zielonej herbaty matcha, pochodzącej z Japonii.
Tiramisu to popularny deser pochodzący z Włoch. Składa się z warstw nasączonych biszkoptów lub ciastek w kawie, przełożonych kremem mascarpone i posypanych kakao lub czekoladą. Charakteryzuje się bogatym, kremowym smakiem i jest często przyrządzany z dodatkiem alkoholu, takiego jak marsala czy amaretto.
Matcha natomiast to zielona herbata w proszku, która jest tradycyjnie przygotowywana podczas ceremonii herbacianej w Japonii. Herbata matcha jest uprawiana i przetwarzana w specjalny sposób, aby uzyskać delikatny proszek z liści. Ma intensywny, trawiasty smak i jest bogata w przeciwutleniacze.
Tiramisu Matcha łączy te dwa smaki, dodając do tradycyjnego przepisu na tiramisu proszek matcha. W efekcie otrzymuje się kremowy deser z wyraźnym smakiem matcha. Tiramisu Matcha może być podawane w tradycyjnej formie jako warstwowe ciasto, ale czasami jest też modyfikowane jako kawa matcha z kremem mascarpone i innymi dodatkami.
Tiramisu Matcha przepisy
Oto prosty przepis na Tiramisu Matcha:
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru (ja wolę erytrytol)
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
- 2 łyżeczki proszku matcha
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
- 16 biszkoptów lub ladyfinger (saviordi)
Dodatkowo:
- Kakao do posypania
Instrukcje:
- W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier i żółtka, aż składniki dobrze się połączą i masa będzie gładka.
- W małej miseczce wymieszaj proszek matcha z niewielką ilością wrzątku, aż powstanie gładka pasta matcha.
- Dodaj pastę matcha do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż całość będzie jednolita i zielona.
- Jeśli chcesz dodać alkohol, teraz jest czas na dodanie likieru amaretto do masy serowej. Wymieszaj, aby dobrze się połączyło.
- W drugiej misce umieść schłodzoną kawę.
- Przełóż jedną biszkoptową warstwę na dno naczynia do tiramisu (np. prostokątna forma lub pucharki).
- Delikatnie nasącz biszkopty kawą, używając pędzla lub łyżki, ale nie mocząc ich zbyt długo, aby nie stały się zbyt miękkie.
- Następnie na biszkoptach rozprowadź warstwę masy serowej.
- Powtórz ten proces, układając kolejne warstwy nasączonych biszkoptów i masy serowej, aż skończą się składniki. Zwykle robimy trzy warstwy.
- Na wierzchu tiramisu posyp kakao za pomocą sitka.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby tiramisu dobrze się schłodziło i składniki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp dodatkowo kakao na wierzchu.
Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smakiem Tiramisu Matcha. Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Smacznego!
Oto prostszy przepis na Tiramisu Matcha:
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru (ja wolę erytrytol)
- 1 łyżeczka proszku matcha
- 1/2 szklanki mocnej kawy (schłodzonej)
- 8 biszkoptów lub ladyfinger (saviordi)
- Kakao do posypania
Instrukcje:
- W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier i proszek matcha, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
- W małej misce umieść schłodzoną kawę.
- Przełóż jedną biszkoptową warstwę na dno naczynia do tiramisu (np. pucharki lub szklanki).
- Delikatnie nasącz biszkopty kawą, używając pędzla lub łyżki.
- Następnie na biszkoptach rozprowadź warstwę masy serowej.
- Powtórz ten proces, układając kolejne warstwy nasączonych biszkoptów i masy serowej, aż skończą się składniki. Zwykle robimy dwie warstwy.
- Na wierzchu tiramisu posyp kakao za pomocą sitka.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby tiramisu dobrze się schłodziło i składniki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp dodatkowo kakao na wierzchu.
Gotowe! Prosty Tiramisu Matcha jest teraz gotowe do podania. Upewnij się, że przechowujesz je w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni. Smacznego!