Tiramisu Matcha

Tiramisu Matcha
4.8
(289)

Tiramisu Matcha

Tiramisu Matcha to połączenie dwóch smaków: tradycyjnego włoskiego deseru tiramisu i zielonej herbaty matcha, pochodzącej z Japonii.

Tiramisu to popularny deser pochodzący z Włoch. Składa się z warstw nasączonych biszkoptów lub ciastek w kawie, przełożonych kremem mascarpone i posypanych kakao lub czekoladą. Charakteryzuje się bogatym, kremowym smakiem i jest często przyrządzany z dodatkiem alkoholu, takiego jak marsala czy amaretto.

Matcha natomiast to zielona herbata w proszku, która jest tradycyjnie przygotowywana podczas ceremonii herbacianej w Japonii. Herbata matcha jest uprawiana i przetwarzana w specjalny sposób, aby uzyskać delikatny proszek z liści. Ma intensywny, trawiasty smak i jest bogata w przeciwutleniacze.

Tiramisu Matcha łączy te dwa smaki, dodając do tradycyjnego przepisu na tiramisu proszek matcha. W efekcie otrzymuje się kremowy deser z wyraźnym smakiem matcha. Tiramisu Matcha może być podawane w tradycyjnej formie jako warstwowe ciasto, ale czasami jest też modyfikowane jako kawa matcha z kremem mascarpone i innymi dodatkami.

Tiramisu Matcha przepisy

Oto prosty przepis na Tiramisu Matcha:

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru (ja wolę erytrytol)
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki proszku matcha
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 16 biszkoptów lub ladyfinger (saviordi)

Dodatkowo:

  • Kakao do posypania

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier i żółtka, aż składniki dobrze się połączą i masa będzie gładka.
  2. W małej miseczce wymieszaj proszek matcha z niewielką ilością wrzątku, aż powstanie gładka pasta matcha.
  3. Dodaj pastę matcha do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aż całość będzie jednolita i zielona.
  4. Jeśli chcesz dodać alkohol, teraz jest czas na dodanie likieru amaretto do masy serowej. Wymieszaj, aby dobrze się połączyło.
  5. W drugiej misce umieść schłodzoną kawę.
  6. Przełóż jedną biszkoptową warstwę na dno naczynia do tiramisu (np. prostokątna forma lub pucharki).
  7. Delikatnie nasącz biszkopty kawą, używając pędzla lub łyżki, ale nie mocząc ich zbyt długo, aby nie stały się zbyt miękkie.
  8. Następnie na biszkoptach rozprowadź warstwę masy serowej.
  9. Powtórz ten proces, układając kolejne warstwy nasączonych biszkoptów i masy serowej, aż skończą się składniki. Zwykle robimy trzy warstwy.
  10. Na wierzchu tiramisu posyp kakao za pomocą sitka.
  11. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby tiramisu dobrze się schłodziło i składniki się przegryzły.
  12. Przed podaniem posyp dodatkowo kakao na wierzchu.

Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smakiem Tiramisu Matcha. Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. Smacznego!


Oto prostszy przepis na Tiramisu Matcha:

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru  (ja wolę erytrytol)
  • 1 łyżeczka proszku matcha
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (schłodzonej)
  • 8 biszkoptów lub ladyfinger (saviordi)
  • Kakao do posypania

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier i proszek matcha, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
  2. W małej misce umieść schłodzoną kawę.
  3. Przełóż jedną biszkoptową warstwę na dno naczynia do tiramisu (np. pucharki lub szklanki).
  4. Delikatnie nasącz biszkopty kawą, używając pędzla lub łyżki.
  5. Następnie na biszkoptach rozprowadź warstwę masy serowej.
  6. Powtórz ten proces, układając kolejne warstwy nasączonych biszkoptów i masy serowej, aż skończą się składniki. Zwykle robimy dwie warstwy.
  7. Na wierzchu tiramisu posyp kakao za pomocą sitka.
  8. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby tiramisu dobrze się schłodziło i składniki się przegryzły.
  9. Przed podaniem posyp dodatkowo kakao na wierzchu.

Gotowe! Prosty Tiramisu Matcha jest teraz gotowe do podania. Upewnij się, że przechowujesz je w lodówce i spożyj w ciągu kilku dni. Smacznego!

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 289

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *