Seler naciowy zupy – szybki przepis!
W kuchni jestem miłośnikiem przepisów szybkich i pysznych, rzecz jasna 😉 Nie znoszę spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, więc staram się uprościć wszelkie pomysły i przepisy.
W tym przypadku jest podobnie. Szybka i prosta. Oczywiście można poświęcić jej więcej czasu i zachodu, ale podaje przepis na wersję minimum, a w opisie jest instrukcja jak ją można stuningować 😉
Seler naciowy zupy – składniki
- kilka łodyg selera naciowego
- 2-3 ziemniaczki (ale jeśli lubisz więcej, to why not? 😉
- 2-3 marchewki
- 2 cebule / por
- 1,5-2 litry bulionu warzywnego (u mnie z eco bulion warzywny w proszku, nie szalejmy z gotowanie od zera 😉
- olej, np. rzepakowy
- sól / pieprz
Seler naciowy zupy – przepis
W garnku, na oleju, podsmaż pokrojoną cebulkę, do zeszklenia. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Cebulka może dojść do brązowego koloru, jeśli lubisz taki posmak. Następnie dodaj pokrojonego selera, daj im się podsmażyć kilka minut, ale jeśli nie masz czasu dodaj pokrojoną marchewkę, po chwili ziemniaki. Zalej bulionen (lub jak w moim przypadku – 2 litrami wody i dodaniem kilku łyżek bulionu w proszku) i gotuj do miękkości ziemniaków! I tyle! 🙂
Jeśli masz ochotę, możesz dodać koperek na koniec, a dla efektu wow możesz część zupy zblendować i połączyć obie masy 😉
Oczywiście, jeśli masz ochotę to zupę można ubogacić o liści laurowy czy ziele angielskie, ale jak dla mnie nie jest to konieczne. Zupa jest też fajna na porach, polecam spróbować obu wersji. Każda ma coś fajnego w sobie. Oczywiście, można zrobić dodatkowo dłuższe przerwy między dodawaniem kolejnych składników do podsmażenia. Moim ostatnim odkryciem, jest dodanie ociupinki sambalu 🙂 Dla odważnych!