Ratatuj czyli Ratatouille – co to takiego?
Ratatuj, a właściwie Ratatouille, to danie prowansalskie często mylone z leczo. Ja osobiście nazywam je wegetariańskim, a w sumie wegańskim leczo.
Ratatuj to moje odkrycie sprzed kilku lat. Robisz raz, a jesz ze 3 dni i nie możesz się najeść! 😛 Idealne na chłodniejsze dni. Możesz jeść samo albo z dobrym pieczywem.
Składniki na wegańskie leczo:
- 2-3 małe cukinie,
- 3-4 pomidory lub przecier pomidorowy
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta (opcjonalnie)
- 3 średnie cebule
- 2-3 pokrojone ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, sól, pieprz
W dość dużym garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekane cebule i czosnek. Dodaj sól i pieprz. Dalej dodajemy pokrojoną paprykę, może być w kostkę lub paski. Jak wolisz. Daje temu zestawowi chwilkę się podsmażyć. Następnie dodajmy cukinie – pokrojoną w plastry lub ich połówki. Cukinia po chwili powinna puścić dość sporo płynu, ale do tego czasu staraj się mieszać od czasu do czasu potrawę, gdyż może się przypalić. Na tym etapie możesz dodać zioła – tymianek to moim zdaniem must have, reszta według preferencji. Kiedy cukinia zaczyna mięknąć, dodaj pokrojone pomidory lub przecier. Całość przykrywamy i zostawiamy na co najmniej 15 minut, ale ja całości daje spokojnie z godzinkę czasu. Jeśli cukinia pościła za dużo wody, odparowujemy potrawę do konsystencji klasycznego leczo.
UWAGA! Potrawa najlepsza kolejnego dnia! 🙂
Nie używaj zielone papryki – potrawa nabiera wtedy gorzkości, a chodzi nam o słodycz z czerwonej papryki 🙂
Zamiast cukinii można używać bakłażana (ale dla mnie z nim za dużo roboty jeśli chodzi o usuwanie gorzkości) lub kabaczka. Wtedy kabaczek smażę na osobnej patelni, gdyż ma twardą skórkę. Jednak dla mnie najlepsza jest klasyczna wersja, czyli cukinia, czerwone papryki (nawet bez udział żółtej), przecier pomidorowy o kilka pomidorków koktajlowych, tymianek. Proste i sycące danie, a najfajniejsze w nim jest to, że starcza na kilka dni i chyba nie znam nikogo, kto by go nie lubił! 🙂
SMACZNEGO!