Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora
4.8
(289)

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora to potoczna nazwa dla dania, które stanowi alternatywę dla klasycznej pizzy i jest przygotowywane z kalafiora jako bazy zamiast tradycyjnego ciasta.

Przygotowanie takiej pizzy polega na rozbiciu kalafiora na kawałki, a następnie zblendowaniu go lub zmieleniu w maszynce na miąższ. Następnie dodaje się jajka, ser, przyprawy i inne składniki, aby utworzyć spójną masę. Następnie formuje się ją w kształt pizzy i piecze w piekarniku. Na wierzchu można dodać różne składniki, takie jak sos pomidorowy, kawałki mięsa, warzywa, owoce morza czy ser.

„Pizza z kalafiora” jest często wybierana przez osoby, które unikają spożywania glutenu lub chcą zmniejszyć ilość kalorii w swojej diecie. Jednak należy pamiętać, że ta potrawa może zawierać dużo tłuszczu i soli, w zależności od użytych składników i sposobu przygotowania.

Pizza na spodzie z kalafiora przepisy

Oto przepis na Pizza na spodzie z kalafiora:

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startego sera mozarella
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos pomidorowy
  • Ulubione składniki do przybrania (np. pieczarki, papryka, cebula, oliwki, szynka, itp.)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia.
  2. Kalafior dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń liście i łodygi, a główkę podziel na mniejsze kawałki.
  3. Włóż kawałki kalafiora do blendera lub maszyny do mielenia mięsa i zblenduj na drobne kawałki.
  4. Przełóż kalafior do miski i dodaj jajka, ser, oregano, czosnek i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Wyłóż ciasto na przygotowaną blaszkę i uformuj z niego pizzę.
  6. Wstaw pizzę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
  7. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, nałóż na wierzch sos pomidorowy i ulubione składniki. Wstaw jeszcze raz do piekarnika na kilka minut, aż składniki się przypieką.
  8. Wyjmij pizzę z piekarnika i podaj na gorąco.

Smacznego!


Oto przepis na Pizza na spodzie z kalafiora z salami:

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startego sera mozarella
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos pomidorowy
  • 50 g salami pokrojonego w plasterki
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

    dieta keto przepisy

    Sprawdź! 

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia.
  2. Kalafior dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń liście i łodygi, a główkę podziel na mniejsze kawałki.
  3. Włóż kawałki kalafiora do blendera lub maszyny do mielenia mięsa i zblenduj na drobne kawałki.
  4. Przełóż kalafior do miski i dodaj jajka, ser, oregano, czosnek i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Wyłóż ciasto na przygotowaną blaszkę i uformuj z niego pizzę.
  6. Wstaw pizzę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
  7. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, nałóż na wierzch sos pomidorowy, salami i cebulę.
  8. Polej oliwą z oliwek i wstaw pizzę jeszcze raz do piekarnika na kilka minut, aż składniki się przypieką.
  9. Wyjmij pizzę z piekarnika i podaj na gorąco.

Smacznego!

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 289

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *