Oskoła sok z brzozy – naturalny skarb?

Oskoła sok z brzozy
0
(0)

Oskoła sok z brzozy – hit czy kit?

Wydawać by się mogło, że w dobie niezliczonych suplementów na półkach sklepowych mało kto pamięta jeszcze o dobrodziejstwach natury. Okazuje się jednak, że coraz chętniej wracamy do tego, co jest zdrowe i w jak najmniejszym stopniu przetworzone. Dotyczy to również substancji, które w naturalny sposób wspomagają działanie naszego organizmu. Poniżej przedstawiamy jeden z bardzo cennych specyfików, jakim niewątpliwie jest sok z brzozy. 

Czym właściwie jest sok z brzozy?

Sok z brzozy to bezbarwny i lekko słodki płyn wyciekający z naciętego pnia bądź gałęzi drzewa. Jest to nic innego jak tłoczona przez korzenie woda z rozpuszczonymi w niej składnikami mineralnymi i innymi, które są niezbędne do wytworzenia przez roślinę pąków i rozwinięcia liści. Słup cieczy jest pchany w górę naczyniami położonymi w drewnie przez ciśnienie hydrostatyczne generowane przez korzenie. Sok płynie do momentu wytworzenia liści – później proces ten znacznie traci na intensywności.

Jak pozyskać sok z brzozy?

Brzoza to jeden z najpopularniejszych gatunków drzew w naszym kraju. To właśnie z niego pozyskuje się cenny płyn, który nazywa się również oskołą. Sok zbiera się z dwóch gatunków brzozy: brodawkowatej i omszonej. Pozostałe znajdują się pod ochroną, dlatego ważne jest, aby poprawnie rozpoznać drzewo.

Oskoła najintensywniej płynie z drzew wczesną wiosną. Wypływająca ciecz jest dla drzewa sygnałem do rozwijania liści i rozpoczęcia okresu wegetacyjnego. Warto jednak pamiętać, że sok z brzozy zaczyna “wychodzić” kiedy temperatura przez około 3-5 dni utrzymuje się w okolicy 5-8 stopni Celsjusza.

Jak zatem prawidłowo zebrać cenną ciecz? Istnieje na to kilka sposobów. Jednym z nich jest spuszczanie soku z odciętych gałązek. Jest to czasochłonny i mało wydajny sposób. Polega na ścięciu pęku gałązek i włożeniu ich do szklanego naczynia tak, aby sok swobodnie mógł do niego ściekać. Kolejna metoda to zbieranie oskoły z naciętego pnia brzozy. Mimo iż jest ona bardziej skomplikowana, zapewnia znacznie większą wydajność i oszczędność czasu. Najpierw należy wybrać pochylone drzewo i na odpowiedniej wysokości naciąć pień siekierą. Ważne jest, aby umieścić naczynie w ten sposób żeby prostopadle spadające krople wpadały wprost do niego.

Sok z brzozy – właściwości

Sok brzozowy zawiera między innymi naturalne przeciwutleniacze, miedź, żelazo, wapń oraz potas. Już od wieków jest ceniony dzięki swoim właściwościom wspierającym odporność oraz wspomagającym leczenie chorób nerek, układu krwionośnego czy anemii.

Oskoła pomaga złagodzić bule reumatyczne. Szczególnie dotyczy to tych związanych z rwą kulszową. Aby w pełni wykorzystać lecznicze działanie płynu, najlepiej zastosować w takim przypadku maść z dodatkiem soku z brzozy. Jest on również stosowany w okresach większej zachorowalności na grypę. Dlaczego? Po pierwsze wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z wirusami. Jeśli jednak dojdzie już do zachorowania, oskoła pomoże zwalczyć gorączkę oraz złagodzić towarzyszący jej ból mięśni czy głowy.

Oskoła Sok z brzozy jest również bardzo cennym składnikiem w zapobieganiu oraz w walce z anemią. Działanie to wykazuje dzięki sporej zawartości między innymi żelaza, wapnia, potasu oraz aminokwasów. Preparat ten można polecać również osobom z niedokrwistością oraz takimi dolegliwościami jak zakrzepica i choroba niedokrwienna serca.

Oskoła Sok z brzozy – przeciwwskazania

Po oskołę nie powinny sięgać przede wszystkim osoby, które wykazują nadwrażliwość objawiającą się na przykład wysypką czy swędzeniem. Ponadto, przeciwwskazaniem jest niewydolność układu moczowego i niedrożność m=dróg moczowych. Oczywistym kryterium niepozwalającym na stosowanie tego rodzaju preparatu jest uczulenie na pyłek brzozy.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Sprawdź również

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *