Dieta niskopurynowa – na czym polega?

dieta niskopurynowa

Dieta niskopurynowa – dla kogo i kiedy?

Dieta niskopurynowa należy do diet leczniczych i jest zalecana osobom cierpiącym na dnę moczanową, czyli artretyzm. Choroba ta polega na odkładaniu się w tkankach – najczęściej w stawach – moczanu sodu w postaci kryształów. Do objawów dny moczanowej należy silny ból stawów, ich obrzęk i ograniczona ruchomość. Nieleczona dna moczanowa może prowadzić do trwałych uszkodzeń i niesprawności zaatakowanych stawów; może także rozprzestrzeniać się na inne narządy, w tym nerki i pęcherz moczowy. Przyczyną choroby jest zbyt duże stężenie kwasu moczowego, czyli hiperurykemia. Najlepszym sposobem kontrolowania dny moczanowej jest przestrzeganie odpowiedniej diety, ubogiej w puryny.

Czym są puryny i gdzie występują?

Celem stosowania diety niskopurynowej jest zmniejszenie ilości powstającego w organizmie kwasu moczowego, który powoduje objawy artretyzmu. Puryny to związki organiczne, które wchodzą w skład zasad azotowych w kwasach nukleinowych. Występują naturalnie w jądrach komórek oraz przyjmowane są wraz z pożywieniem. Kiedy ich nadmiar jest rozkładany przez organizm, produktem ubocznym tej reakcji jest kwas moczowy – w normalnych warunkach usuwają go następnie nerki lub jelita, lecz zbyt duża ilość może odkładać się w organizmie w postaci kryształów, co skutkuje rozwojem dny moczanowej.

Produkty bogate w puryny, czyli niewskazane

Produkty spożywcze szczególnie bogate w puryny, których spożywania nie zaleca się osobom cierpiącym na artretyzm, to przede wszystkim silnie przetworzone i tłuste mięso. Nie warto jeść wędzonych szprotów, śledzi i sardynek, a także krewetek. Produkty mięsne, które trzeba wykluczyć z diety, obejmują wątrobę wieprzową i wołową, cielęcinę, jagnięcinę i dziczyznę. Również suszone grzyby, smalec i słonina zawierają duże ilości puryn. Szkodliwe dla osób chorych na dnę moczanową są też niektóre warzywa, takie jak kalafior, rabarbar, soja, brukselka, por, kukurydza, szpinak i papryka. Używki takie jak alkohol, kawa i mocna herbata, a także kakao nie mogą stanowić składnika diety niskopurynowej i często pogłębiają problem. Napoje, których należy unikać, to nierozcieńczone soki owocowe i napoje gazowane.

W czasie ataku dny moczanowej warto ograniczyć spożycie czerwonej kapusty, fasolki szparagowej, grochu i fasoli białej. Niewskazane są wtedy także ryby takie jak lin, flądra i szczupak oraz soczewica.

Dieta niskopurynowa – produkty wskazane

Najniższa zawartość puryn cechuje warzywa takie jak: biała, kwaszona i pekińska kapusta, buraki czerwone, cebula, marchew, ziemniaki, pomidory, ogórki, sałata czy cukinia. Większość owoców jest w porządku, lecz ograniczyć należy spożycie melonów i bananów. Wśród nabiału wskazany jest chudy twaróg i jogurt naturalny, a także sery żółte i pleśniowe oraz jajka. Uzupełnieniem codziennej dawki kalorii mogą być orzechy – migdały, laskowe, ziemne i włoskie, nasiona słonecznika i sezamu, oliwa z oliwek, miód oraz dżemy owocowe.

Przestrzeganie diety niskopurynowej pomaga zapobiegać powstawaniu nowych złogów moczanowych, a przez to łagodzić objawy artretyzmu i zmniejszać ryzyko ataków bólu. Jest to wsparcie dla leczenia farmakologicznego, zalecane przez lekarzy zajmujących się tym schorzeniem.

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *