Kotlety z bakłażana – prosty przepis
Kotlety z bakłażana – Składniki:
2 bakłażany
pół szklanki bułki tartej
1 jajko
50g gramów żółtego sera (drobno startego)
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przeciąć wzdłuż, natrzeć oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – mają być miękkie i brązowe. Po upieczeniu ostudzić, miąższ wyjąć ze skórek za pomocą łyżki i przełożyć na sito. Dobrze odcisnąć i posiekać drobno. Wszystkie składniki połączyć w misce – masa powinna mieć konsystencje mięsa mielonego. Z masy ulepić niewielkie kotleciki i smażyć na patelni do złotego koloru.
Smacznego!