Jak zrobić popcorn w garnku – mój sposób

jak zrobić popcorn w garnku
4.9
(78)

Jak zrobić popcorn w garnku i nie spalić domu? 🙂

Chwile mi to zajęło, aby dojść do tego, jak zrobić perfekcyjny popcorn w garnku i przeżyć 😛

Na pierwszy ogień poszedł internet w przeszukiwaniu przepisu. Szukałam i szukałam. Połączyłam kilka w jedno i mam! Taki, który nie spali domu, garnka, gdzie ziarna się otworzą, a te dotychczas otwarte nie będą spalone. No i nie potrzebujesz do tego mikrofali!

Potrzebujesz garnka z grubym dnem – to ważne! Garnek z cienkim dnem nagrzewa się za szybko i… pali 😉 Naprawdę, oszczędź tego sobie, garnkowi, swojej kuchni i sąsiadom 😛 Zrobiłam to za Ciebie 😉

Polecam garnek z pasującą pokrywką. Garnek powinien być suchy, aby krople wody nie strzelały po rozgrzanym oleju.

Olej – u mnie ostatnio hitem jest ekologiczny olej z zarodków rzepaku, ale poprzednio sprawdzał się ekologiczny rzepakowy. Oliwa z oliwek potrafi przypalić, tak jak masło. Jeśli wolisz wolniejszy sposób, ale za to na maśle czy oliwie z oliwek to polecam przegrzebać internet – u mnie jest ekspresowo, ale też trzeba pilnować i być uważnym, co się dzieje w garnku! Także nie opuszczaj stanowiska wybuchania, bo się spali 😉

Ziarna kukurydzy. Testowałam różne – zwykłe, ekologiczne, niebieskie czy fioletowe. Chyba klasyczna żółta ekologiczna jest dla mnie najlepsza, ale na początek polecam kupić po prostu ziarno kukurydzy, zwykłe, niesolone. I spróbować eksperymentu!

Jak zrobić popcorn w garnku?

Nalej olej tak, aby pokrył dno garnka, niezbyt grubą warstwą. Wrzuć 1 ziarenko popcornu, przykryj garnek pokrywką. Poczekaj, aż olej się nagrzeje, a ziarenko wystrzeli. Teraz czas na szybkie działanie – nasyp do garnka tyle popcornu, aby pokrył dno pojedynczą warstwa, nie więcej. Zakryj pokrywkę i poczekaj. Ziarenka zaczną wybuchać. Możesz potrząsnąć garnkiem od czasu do czasu. Kiedy dźwięk wybuchania będzie coraz rzadszy, zdejmij garnek z palnika, odstaw na chwile na bok, aby uspokoić resztę wybuchających ziarenek. I to tyle!

PS. Polecam nie używać pełnej mocy palnika, ja np. przy indukcji używam 7/9, dzięki czemu ziarna się nie przypalają, a otwierają prawie w 100% i nie ma przypaleń. Ale pewnie do pełnej wprawy będziesz musiała dojść sama – kombinuj z garnkiem, ilością oleju, ilością ziaren i mocą na palniku, a w końcu osiągniesz perfekcje! Skoro mi się udało, to Tobie również!

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.9 / 5. Vote count: 78

No votes so far! Be the first to rate this post.

Sprawdź również

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *