Jagerbomb – warto czy nie warto?
Jagermeister – co to w ogóle jest?
Wyjątkowy, korzenno – ziołowy smak i pilnie strzeżona receptura – charakterystyka najpopularniejszego trunku o nazwie Jagermeister. Zielona butelka opatrzona logo ze świecącym krzyżem i głową jelenia, a w jej wnętrzu jest ziołowy likier, którego aromat jest wszystkim koneserom dobrze znany. Historia powstania słynnego Jagermeister’a sięga otwarcia firmy w 1887 roku, natomiast rozpoczęcie samej produkcji odbyło się dopiero w 1934 roku w Niemczech. Nazwa trunku wywodzi się z zamiłowania pomysłodawcy jego receptury do polowań. Curt Mast opatentował niepowtarzalną recepturę wyciągu z 56 ziół, owoców i przypraw korzennych, która do dziś bryluje na łamach kunsztu barmańskiego i rozgrzewa podniebienia. Cała otoczka przygotowywania tego likieru jest czasochłonna i niezwykle skrupulatna. Kilkutygodniowy etap macerowania i leżakowanie tego trunku w dębowych beczkach przez wiele miesięcy – dzięki takiej produkcji dostajemy rezultat w postaci Jagermeistera. Tego, czego nie można odmówić temu likierowi to długa historia i przywiązanie do pierwotnej formy. Jego etykieta przez prawie cały wiek nie uległa zmianie, poza drobnymi, kosmetycznymi poprawkami, które wynikały z potrzeb marketingowych. To, co jest klasyczne i ponadczasowe to smak i niepowtarzalny aromat, którym możemy się cieszyć.
Jagermeister to wbrew pozorom bardzo wszechstronny trunek, z którego udziałem możemy przygotować drinki jedyne w swoim rodzaju. Jego zapach i smak nie jest ściśle związany z tym, które zawierają alkohole wysokoprocentowe. Możemy go określić jako słodko – gorzką ciecz o charakterystycznym aromacie, który nie sposób znaleźć w innych alkoholach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony solo lub w towarzystwie syropów czy owoców. Jedno jest pewne – Jegermeister to odpowiedni trunek dla smakoszy likierów i dobrej zabawy przy wykwintnych drinkach. Jednym ze sposobów przygotowania koktajlu z Jagermeister’em w roli głównej będzie przepis na słynny jagerbomb. Jak zrobić go samodzielnie dla siebie i przyjaciół?
Jagerbomb – co to jest?
Nazwa być może przynosi na myśl mocnego drinka, który da solidnego kopa. A tak naprawdę, jagerbomb to nic innego jak drink o wyważonym smaku i oddziaływaniu. Możemy się nim delektować i przy tym świetnie bawić, rozkoszując się mixem niezastąpionych smaków. Jagerbomby to połączenie Red Bull’a i niezawodnego Jagermeister’a – duet idealny. Charakterystyczną, zieloną butelkę należy schłodzić najlepiej do temperatury -18 stopni i połączyć z napojem energetycznym Red Bull. W zamyśle proste, acz efektowne połączenie smaków i najlepszej zabawy, które bez problemu stworzymy sami. Do wykonania tego drinka wykorzystujemy szklankę i trzymamy się proporcji 1/4 Jagermeistera i 3/4 napoju Red Bull. Lepszego i prostszego połączenia nie ma na tym świecie. Fenomen Jagermeistera i słynnego jagerbomb sięga kilkudziesięcioletniej tradycji barmańskiej, która wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Ten drink jest współcześnie kultowy na całym świecie i trzeba przyznać, że nie ma się czemu dziwić. Żeby spotęgować efekt wizualny, do stworzenia jagerbomb możemy wykorzystać kieliszek, który wrzucimy do szklanki wypełnionej napojem energetycznym.