Jagerbomb – jak zrobić?

jagerbomb
5
(1)

Jagerbomb – warto czy nie warto?

Jagermeister – co to w ogóle jest?

Wyjątkowy, korzenno – ziołowy smak i pilnie strzeżona receptura – charakterystyka najpopularniejszego trunku o nazwie Jagermeister. Zielona butelka opatrzona logo ze świecącym krzyżem i głową jelenia, a w jej wnętrzu jest ziołowy likier, którego aromat jest wszystkim koneserom dobrze znany. Historia powstania słynnego Jagermeister’a sięga otwarcia firmy w 1887 roku, natomiast rozpoczęcie samej produkcji odbyło się dopiero w 1934 roku w Niemczech. Nazwa trunku wywodzi się z zamiłowania pomysłodawcy jego receptury do polowań. Curt Mast opatentował niepowtarzalną recepturę wyciągu z 56 ziół, owoców i przypraw korzennych, która do dziś bryluje na łamach kunsztu barmańskiego i rozgrzewa podniebienia. Cała otoczka przygotowywania tego likieru jest czasochłonna i niezwykle skrupulatna. Kilkutygodniowy etap macerowania i leżakowanie tego trunku w dębowych beczkach przez wiele miesięcy – dzięki takiej produkcji dostajemy rezultat w postaci Jagermeistera. Tego, czego nie można odmówić temu likierowi to długa historia i przywiązanie do pierwotnej formy. Jego etykieta przez prawie cały wiek nie uległa zmianie, poza drobnymi, kosmetycznymi poprawkami, które wynikały z potrzeb marketingowych. To, co jest klasyczne i ponadczasowe to smak i niepowtarzalny aromat, którym możemy się cieszyć.

Jagermeister to wbrew pozorom bardzo wszechstronny trunek, z którego udziałem możemy przygotować drinki jedyne w swoim rodzaju. Jego zapach i smak nie jest ściśle związany z tym, które zawierają alkohole wysokoprocentowe. Możemy go określić jako słodko – gorzką ciecz o charakterystycznym aromacie, który nie sposób znaleźć w innych alkoholach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony solo lub w towarzystwie syropów czy owoców. Jedno jest pewne – Jegermeister to odpowiedni trunek dla smakoszy likierów i dobrej zabawy przy wykwintnych drinkach. Jednym ze sposobów przygotowania koktajlu z Jagermeister’em w roli głównej będzie przepis na słynny jagerbomb. Jak zrobić go samodzielnie dla siebie i przyjaciół?

Jagerbomb – co to jest?

Nazwa być może przynosi na myśl mocnego drinka, który da solidnego kopa. A tak naprawdę, jagerbomb to nic innego jak drink o wyważonym smaku i oddziaływaniu. Możemy się nim delektować i przy tym świetnie bawić, rozkoszując się mixem niezastąpionych smaków. Jagerbomby to połączenie Red Bull’a i niezawodnego Jagermeister’a – duet idealny. Charakterystyczną, zieloną butelkę należy schłodzić najlepiej do temperatury -18 stopni i połączyć z napojem energetycznym Red Bull. W zamyśle proste, acz efektowne połączenie smaków i najlepszej zabawy, które bez problemu stworzymy sami. Do wykonania tego drinka wykorzystujemy szklankę i trzymamy się proporcji 1/4 Jagermeistera i 3/4 napoju Red Bull. Lepszego i prostszego połączenia nie ma na tym świecie. Fenomen Jagermeistera i słynnego jagerbomb sięga kilkudziesięcioletniej tradycji barmańskiej, która wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Ten drink jest współcześnie kultowy na całym świecie i trzeba przyznać, że nie ma się czemu dziwić. Żeby spotęgować efekt wizualny, do stworzenia jagerbomb możemy wykorzystać kieliszek, który wrzucimy do szklanki wypełnionej napojem energetycznym.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *