Domowy chleb bez drożdży – poznaj prosty przepis
Domowy chleb bez drożdży – informacje:
Domowy chleb bez drożdży – składniki:
- • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,5 szklanki nasion słonecznika lub innych ulubionych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich / bazylii / oregano
- 3 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżka czarnuszki (jeśli lubisz)
- 2 szklanki wody
Domowy chleb bez drożdży – przygotowanie:
Kaszę jaglaną oraz gryczaną zalej wodą i pozostaw do namaczania przez 24 godziny. Potem obie kasze przepłucz i odsącz. Następnie zmiksuj razem z mąką ryżową oraz dodatkiem wody. Przełóż masę do miski i dodaj sól, sproszkowaną cebulkę, czosnkiem, czarnuszką, słonecznikiem, siemieniem lnianym. Przełóż następnie masę do foremki. Ja polecam silikonową. Obsyp chleb z wierzchu siemieniem lniany, pestkami z dyni lub innymi ulubionymi dodatkami. Foremkę wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Piecz przez około 1 godziny. Smacznego!
W tym przepisie świetne jest to, że możesz dowolnie zmieniać składniki (np. dodawać orzechy, żurawinę, koprę z kokosa), a otrzymasz zupełnie innych chlebek, nawet deserowy. Ja wtedy dodaję do niego nawet suszone banany, żurawinę, czy liofilizowane maliny. Idealnie nadaje się na śniadaniowe wariacje na słodko – z dżemem, masłem orzechowym czy syropem ryżowym. Plusem tego chleba jest również to, że można go upiec inaczej, tzn. np. zrobić w niższej, a szerszej foremce – takiej bardziej biszkoptowej i wyjdzie nam właśnie coś na kształt ciasta – wytrawnego, ale np. ze słodkimi dodatkami. Ciekawe i niespotykane połączenie, dzięki któremu możemy zaskoczyć naszych bliskich i gości.
Jeden komentarz
przetestowany, dobry chleb wyszedl