Dalgona coffee – jak zrobić hitową kawę?
Dalgona coffee – co to?
Potrzebujesz cztery składniki: kawę rozpuszczalną, mleko, wodę i cukier, a więc to, co każdy ma w kuchennej szafce. Dalgona coffee jest bardzo prosta w przygotowaniu!
Dalgona coffee zyskała popularność dzięki Koreańczykom, którzy w izolacji podyktowanej pandemią koronawirusa w 2020 r. przygotowywali nową, efektowną kawę, a następnie zaczęli dzielić się przepisem na jej wykonanie w social mediach. Natchnieniem do przyrządzania tytułowej kawy był występ w południowokoreańskiej telewizji (w programie kulinarnym) lokalnej gwiazdy, która smakując napój, skojarzyła go z dalgonami, czyli koreańskimi cukierkami toffi.
Jak zrobić?
Do przyrządzenia kawa dalgona będziesz potrzebować:
- 2 łyżki cukru – erytrytol
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki gorącej wody,
- pół szklanki mleka (może też być roślinne)
Uwaga! Kluczem do poprawnego wykonania dalgona coffee jest zachowanie proporcji 1:1:1 pierwszych trzech wymienionych składników. Oczywiście proporcje te można dowolnie modyfikować, tzn. zarówno zmniejszać, jak i zwiększać, jednak zawsze w sposób 1:1:1. W przeciwnym razie pianka, na której nam zależy, może zmienić swoją objętość i trwałość.
Sposób przygotowania kawa dalgona:
- Wsyp do naczynia kawę, cukier i wodę.
- Ubij je przy pomocy blendera lub miksera na sztywną pianę. Kawa powinna się całkowicie rozpuścić – nie chcemy grudek 😉
- Gdy uzyskasz gęstą i puszystą pianę, dodaj ją do szklanki, w której znajduje się schłodzone mleko.
Twoja kawa dalgona jest gotowa! Oczywiście możesz jeszcze dodać: posypać wierzch kawy wiórkami czekolady, kakao, cynamonem, kardamonem bądź polać syropem smakowym.