Bezglutenowe słodycze – sprawdź, które warto kupić i jak zrobić je samodzielnie!

Bezglutenowe słodycze
4.7
(135)

Dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie produktów bazujących na mące pszennej, która powszechnie wykorzystywana jest do produkcji popularnych słodyczy i ciast. Jeszcze parę lat temu osoby cierpiące na nietolerancję glutenu musiały samodzielnie przygotowywać słodkości, które nie miałyby w swoim składzie szkodliwych alergenów. Obecnie jednak wszyscy stosujący dietę bezglutenową nie muszą wykluczać ze swojej diety słodkich smakołyków, ponieważ na rynku dostępne są gotowe słodkości, nieszkodzące zdrowiu.

Szeroki wybór bezglutenowych produktów umożliwia także przygotowywanie smacznych i słodkich ciast czy ciasteczek, które w smaku nie odbiegają od tradycyjnych deserów na glutenie. 

Jakie bezglutenowe słodycze znajdziemy w ofercie?

Wszyscy ci, którzy lubią przekąsić coś słodkiego do popołudniowej kawy, nie muszą całkowicie rezygnować z tego rytuału. W ofercie internetowego sklepu ze zdrowymi produktami dostępna jest cała gama przeróżnych słodkości, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wśród produktów znajdziemy gotowe słodycze, takie jak ciastka, biszkopty, batoniki owocowe i czekoladowe, czekolady w wielu wariantach, krówki czy bakalie w czekoladzie. Wiele z nich pozbawione jest także innych alergenów, na przykład mleka czy jajek. Co więcej, pokaźna ilość bezglutenowych słodyczy odznaczona jest certyfikatem zielonego listka, co oznacza, że wszystkie ich składniki pochodzą jedynie z ekologicznych upraw.

Bezglutenowe słodycze to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy dostępnych w sklepach, które oprócz glutenu i innych alergenów, w swoim składzie mają pokaźną ilość konserwantów, sztucznych barwników czy cukru. W bezglutenowych słodkościach w wielu przypadkach tradycyjny biały cukier został zastąpiony zdrowszymi alternatywami, na przykład miodem czy syropem z agawy. To sprawia, że tego typu produkty bez glutenu są fantastyczną przekąską także dla dzieci.

Jak zrobić samodzielnie bezglutenowe słodkości?

Miłośnicy domowych wypieków mogą z powodzeniem samodzielnie stworzyć przepyszne ciasta oraz desery bez glutenu, które smakiem nie będą odbiegały od tych, które bazują na mące pszennej. Podstawą domowych bezglutenowych deserów powinna być mąka, która jest pozbawiona glutenu. Należy do nich na przykład:

  • Mąka gryczana,
  • Mąka kasztanowa,
  • Mąka jaglana,
  • Mąka ryżowa,
  • Mąka kukurydziana,
  • Mąka kokosowa,
  • Mąka teff,
  • Mąka z ciecierzycy.

Wszystkie mąki bezglutenowe umożliwiają zrobienie doskonałych deserów, a rodzaj wybranej mąki zależy od preferencji smakowych i rodzaju przyrządzanego ciasta. Warto wspomnieć, że każda z mąk ma inne właściwości, więc warto je testować oraz nie ograniczać się tylko do jednej z nich.

Doskonałym dodatkiem do bezglutenowych domowych wypieków są czekoladowe i orzechowe kremy pozbawione glutenu, galaretki czy budynie. Innym, równie świetnym dodatkiem są bezglutenowe płatki z oferty Sklepu Zdrowia, które są źródłem błonnika oraz witamin i minerałów. Mogą być one podstawą do zdrowych i odżywczych zbożowych batonów oraz ciastek.

Gotowe mieszanki na bezglutenowe ciasta

W sytuacjach, kiedy nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych ciast, a naszła nas ochota na coś słodkiego, rewelacyjnie sprawdzają się bezglutenowe gotowe mieszanki do ciast i innych deserów. W składzie mieszanek są jedynie bezglutenowe składniki, które dobrane są w taki sposób, by słodkości zawsze wychodziły perfekcyjne. Jest to także rozwiązanie dla osób, które nie czują się pewnie w kuchni. Proszek wystarczy połączyć z innymi składnikami, które każdy posiada w swojej kuchni i upiec w odpowiedniej temperaturze. Mieszanki dają możliwość upieczenia tradycyjnych ciast takich jak sernik, szarlotka czy drożdżowiec, ale także pączków, racuszków czy babeczek.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 135

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *