Przystawki do wina – jak zaskoczyć gości?
Goście zaproszeni, wino kupione… I co dalej? Stara łacińska sentencja wygłoszona przez Owidiusza, mówi, że „stół i wino sprzyjają przyjemnej zabawie”. Dlatego, planując zarówno wystawne przyjęcie, jak i małe spotkanie w gronie przyjaciół, warto przygotować kilka przystawek, które pozwolą zaspokoić niewielki głód, a jednocześnie będą podkreślać smak i aromat wina. Poniżej przedstawiamy kilka niewątpliwych przekąskowych hitów – łatwych i szybkich w przygotowaniu, idealnych nawet w przypadku wizyty niespodziewanych gości.
Pamiętaj przede wszystkim, żeby uzależnić wybór przygotowywanych przekąsek od rodzaju wina, które zamierzasz serwować.
- Czerwone wina wytrawne komponują się znakomicie z potrawami o dość zdecydowanym charakterze – czerwonym mięsem czy dziczyzną, półwytrawne – subtelniejsze w smaku – można podawać do dań pikantnych i drobiowych.
- Wina białe współgrają rewelacyjnie z dodatkami warzywnymi, owocami morza i rybami. Łagodne białe wina polecane są do przystawek owocowych lub lekkich sałatek, natomiast cięższe – do ryb i drobiu.
- Wina słodkie i półsłodkie – to klasyka dobierana głównie do deserów.
Przystawki do wina białego
- Krakersy z kozim serem – krakersy posmaruj kozim serkiem, na każdym połóż listek świeżej bazylii i oprósz delikatnie białym pieprzem.
- Deska serów – pokrój 2-3 rodzaje miękkich serów pleśniowych i ułóż na desce. Między kawałki sera połóż kilka winogron. Wybieraj sery z jasną pleśnią – one lepiej komponują się z delikatnym białym trunkiem.
- Pomidory z serem mozzarella – mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki i połóż na talerzu. Dodaj oliwę, bazylię. Możesz też przygotować wersję mini: mini kulki mozzarelli nadziewaj na bambusowe patyczki do przekąsek naprzemiennie z pomidorkami cherry.
Przystawki do wina czerwonego
- Deska serów – do czerwonego wina wybieraj twardsze sery pleśniowe i na przykład parmezan. Sery pleśniowe pokrój w kawałki, a parmezan w cienkie plasterki. Ułóż całość na deskę i udekoruj orzechami włoskimi.
- Śliwki suszone zapiekane w boczku – suszone śliwki owiń w plaster boczku i zapiekaj w piekarniku, aż boczek stanie się chrupiący. Podawaj na ciepło lub zimno.
- Bruschetta z chorizo, żółtym serem lub/i papryczką chilli – na bagietkę pokrojoną w plastry połóż plasterki chorizo i starty żółty ser. Ewentualnie posyp pokrojoną drobno papryczką chilli. Piecz w piekarniku, dopóki ser się nie roztopi. Podawaj na ciepło.
Przystawki do wina słodkiego
- Owocowe szaszłyki: na patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno pokrojone: melon, gruszkę, jabłko, ananasa, winogrona – w dowolnej kombinacji.
- Orzechy i suszone owoce – do miseczki wsyp mix suszonych owoców i orzechy, np.: nerkowce.
Smacznego i dobrej zabawy!