Olej MCT – hit czy kit?
Tłuszcze MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W przyrodzie mamy kilka źródeł ich naturalnego pochodzenia. Można je znaleźć między innymi w nabiale, w oleju koksowym czy też w oleju palmowym. Wiele osób mylnie uważa, że olej MCT oraz tłuszcze MCT są jednym i tym samym. Nic bardziej mylnego. Olej MCT jest natomiast pochodną oleju kokosowego i właśnie z niego się go pozyskuje.
Olej MCT posiada wiele bardzo interesujących właściwości. Sprzedawany jest obecnie głównie jako suplement diety w formie zwykłego oleju, w formie sproszkowanej czy też nawet w formie tabletek.
Czym wyróżnia się jego działanie? Olej MCT od razu się wchłania, dodając organizmowi mnóstwa energii. Jest on przyswajany tak jak węglowodany, a zatem natychmiast. W przypadku innych tłuszczów, proces jest ten o wiele dłuższy i bardziej złożony, ponieważ muszą one zostać wcześniej rozbite na mniejsze cząsteczki. Poza tym olej MTC zmniejsza również poziom glukozy we krwi. Podkręca on także znacznie i poprawia nasz metabolizm. Hamuje on także apetyt, co jest szczególnie interesujące z punktu widzenia osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Poprawia on także działanie tarczycy oraz jak pokazują ostatnie badania, jest przydatny w procesie leczenia wielu chorób, spośród których można wyróżnić między innymi Alzheimera czy też cukrzycę. Tłuszcze MCT znajdujące się w oleju, mają także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Wykazuje on także bardzo pozytywne działanie w zapobieganiu występowania różnego rodzaju chorób układu krążenia.
Jakie zastosowanie ma olej MCT? Poleca się go szczególnie osobom, które poszukują bardzo szybkiego i dobrego źródła energii. Warto korzystać z niego między innymi na diecie niskowęglowodanowej. Ze względu na jego natychmiastowe wchłanianie, bez zbędnego magazynowania, olej MCT powinien być także rozważony do spożycia przez osoby, którym zależy na szybciej utracie wagi. Komu najbardziej poleca się jego stosowanie? Oczywiście osobom związanym ze sportem, które na co dzień mają mnóstwo ruchu i potrzebują porządnej dawki energii. Poprawia on także pracę mózgu, dlatego poleca się go osobom mającym ciężką pracę umysłową.
Warto pamiętać o tym, że olej MCT w żadnym wypadku nie nadaje się do smażenia na nim potraw. Można go przyjmować tylko w podstawowej wersji, zazwyczaj jako suplement. Oczywiście naturalnie znajduje się on także w oleju koksowym, jednak wówczas jego działanie nie jest tak silne i skuteczne.
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Olej MCT nie charakteryzuje się zbyt dobrym smakiem. Wiele osób początkowo ma problem z jego przyjmowaniem, szczególnie w postaci płynnej. W przeciągu doby zaleca się spożywanie oleju w ilości od 10 do 50 ml, wszystko zależy od dziennego zapotrzebowania danej osoby. Na samym początku warto ograniczyć jego ilość by pozwolić swojemu organizmowi na przyzwyczajenie się do jego działania.
Obecnie w Polsce olej staje się coraz bardziej popularny, ze względu na swoje szybkie wchłanianie i brak odkładania się w organizmie. Na rynku występuje przede wszystkim jako czysty suplement diety.