Kir Royal – co to takiego? Jak się go robi?

kir royal
4.7
(211)

Kir Royal – z czego składa się ten drink? Jak go przygotować? Jak podawać? Sprawdź!

Kir Royale to drink alkoholowy, który składa się z likieru czarnej porzeczki (crème de cassis) i białego wina musującego, zazwyczaj szampana. Nazwa pochodzi od nazwiska dyplomaty francuskiego, który stworzył pierwotny drink – Felixa Kir. Kir Royale jest popularnym napojem na wieczorne przyjęcia i specjalne okazje we Francji i innych krajach.

Kir royal historia drinka

Kir Royale to napój, który powstał we Francji na początku XX wieku i nazwany został na cześć Felixa Kir – dyplomaty i polityka, który był burmistrzem Dijon w latach 1945-1968. Kir był znanym miłośnikiem wina i propagował produkcję wina Burgundii, której był regionem.

Kir słynął również z organizowania spotkań towarzyskich, podczas których podawał specjalny drink z białym winem i likierem czarnej porzeczki. Po jego śmierci w 1968 roku, drink ten nazwano na cześć jego nazwiska – Kir.

W latach 70-tych, zaczęto dodawać do drinka szampana, co doprowadziło do powstania Kir Royale – jego bardziej luksusowej i eleganckiej wersji. Kir Royale szybko zdobył popularność jako drink serwowany na uroczystościach i przyjęciach we Francji i na całym świecie, stając się jednym z klasycznych drinków koktajlowych.

Kir Royale to drink, który zdążył zdobyć już status klasyka i niekoniecznie można go uznać za „modny”. Jest to drink o ugruntowanej pozycji w kulturze koktajli i cieszy się stałą popularnością wśród miłośników alkoholi. Mimo to, jego elegancki i stylowy charakter sprawia, że nadal jest to drink często serwowany na specjalne okazje i wydarzenia, w tym na wesela, bankiety, przyjęcia i wieczory sylwestrowe.

Kir royale przepis

Składniki:

  • 15 ml likieru czarnej porzeczki (crème de cassis)
  • białe wino musujące (szampana lub prosecco)
  • opcjonalnie – maliny lub inne owoce do dekoracji

Instrukcje:

  1. Na początku należy umieścić łyżeczkę likieru czarnej porzeczki w kieliszku do szampana lub do wina.
  2. Następnie wlać powoli białe wino musujące do kieliszka, aż do połowy.
  3. Można również dodać kilka malin lub innych owoców jako dekorację.

Kir Royale powinien być podawany schłodzony i natychmiast po przygotowaniu, aby zachować swój idealny smak i aromat.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 211

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *