Keto ciasto czekoladowe
Keto ciasto czekoladowe to wariacja ciasta czekoladowego, która jest przygotowana zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów i zwiększeniu spożycia tłuszczów i białek.
Keto ciasto czekoladowe jest przygotowywane z zastąpieniem tradycyjnej mąki pszennej, cukru i innych składników wysokowęglowodanowych składnikami niskowęglowodanowymi, takimi jak migdałowa mąka, kakao bez dodatku cukru i naturalne słodziki, takie jak stewia czy erytrytol. W ten sposób ciasto staje się wersją keto, a jednocześnie zachowuje swój oryginalny smak czekoladowy.
Keto ciasto czekoladowe może być dobrym wyborem dla osób, które przestrzegają diety ketogenicznej lub dla osób, które unikają węglowodanów z innych powodów, np. z powodu nietolerancji laktozy, cukrzycy lub chorób autoimmunologicznych.
Oto przepis na proste i pyszne keto ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 1 1/2 szklanki migdałowej mąki
- 1/2 szklanki kakao bez dodatku cukru
- 1/2 szklanki erytrytol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem kokosowym.
- W misce wymieszaj suchą mąkę migdałową, kakao, erytrytol lub stewię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce ubij jajka do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj olej kokosowy, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez około 10-15 minut, a następnie wyjmij z tortownicy.
Twoje pyszne keto ciasto czekoladowe jest gotowe do podania! Możesz podać je samodzielnie lub posypać je cukrem pudrem erytrytolowym lub dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę. Smacznego!
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Oto przepis na proste i pyszne keto ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 1 1/2 szklanki migdałowej mąki
- 1/2 szklanki kakao bez dodatku cukru
- 1/2 szklanki erytrytol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem kokosowym.
- W misce wymieszaj suchą mąkę migdałową, kakao, erytrytol lub stewię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce ubij jajka do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj olej kokosowy, mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez około 10-15 minut, a następnie wyjmij z tortownicy.
Twoje pyszne keto ciasto czekoladowe jest gotowe do podania! Możesz podać je samodzielnie lub posypać je cukrem pudrem erytrytolowym lub dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę. Smacznego!
Oto przepis na keto ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 2 szklanki migdałowej mąki
- 1/2 szklanki kakao bez cukru
- 1/2 szklanki erytrytol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem kokosowym lub masłem.
- W misce wymieszaj suchą mąkę migdałową, kakao, erytrytol lub stewię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W osobnej misce ubij jajka do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj olej kokosowy lub masło, śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez około 10-15 minut, a następnie wyjmij z tortownicy.
Twoje pyszne keto ciasto czekoladowe jest gotowe do podania! Możesz podać je samodzielnie lub posypać je cukrem pudrem erytrytolowym lub dodać ulubione owoce lub bitą śmietanę. Smacznego!