Ciasta keto

ciasta keto
4.8
(213)

Ciasta keto

Ciasta keto to ciasta, które zostały przygotowane zgodnie z dietą ketogeniczną. Dieta ketogeniczna to dieta, która skupia się na wysokim spożyciu tłuszczów i niskim spożyciu węglowodanów.

W przypadku ciast keto, węglowodany są zastępowane tłuszczami i białkami, co ma na celu spowodowanie, że organizm wejdzie w stan ketozy, w którym zaczyna spalać tłuszcz jako główne źródło energii.

W ciastach keto stosuje się alternatywne składniki, takie jak mąka migdałowa, kokosowa, orzechowa, erytrytol, stewia lub ksylitol zamiast tradycyjnej mąki pszennej i cukru. Ciasta te są często bogate w błonnik, a ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy niż w przypadku tradycyjnych ciast.

Ciasta keto są popularne wśród osób, które stosują dietę ketogeniczną, ale także wśród osób, które chcą zredukować spożycie węglowodanów i cukru w swojej diecie.

Ciasta keto przepisy


Oto prosty przepis na ciasto keto z migdałami i borówkami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/3 szklanki erytrytol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka świeżych borówek

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, ksylitol (lub erytrytol), proszek do pieczenia i sól w dużej misce.
  3. Dodaj rozpuszczone masło, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Dodaj świeże borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasto przez około 35-40 minut lub aż do momentu, gdy wierzch ciasta będzie złotobrązowy, a włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Ciasto to może być podane jako deser lub przekąska między posiłkami.


Oto kolejny prosty przepis na ciasto keto – bezglutenowe, bezcukrowe i wysokotłuszczowe ciasto czekoladowe:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki erytrytol
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, kakao, erytrytol, sól i proszek do pieczenia w dużej misce.
  3. Dodaj jajka, olej kokosowy, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Przełóż masę do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto przez około 25-30 minut lub aż do momentu, gdy wierzch ciasta będzie ścięty, a włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Możesz również dodać do ciasta posiekaną gorzką czekoladę lub orzechy, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości. To ciasto może być podane jako deser lub przekąska między posiłkami.


Oto przepis na ciasto keto z dyni:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki erytrytol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól w dużej misce.
  3. Dodaj puree z dyni, jajka, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Przełóż masę do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto przez około 30-35 minut lub aż do momentu, gdy wierzch ciasta będzie ścięty, a włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Możesz również dodać do ciasta posiekaną orzechową polewę lub posypkę z orzechów, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości. To ciasto może być podane jako deser lub przekąska między posiłkami.


Oto prosty przepis na ciasto keto z serka mascarpone i truskawkami:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki erytrytol
  • 1/2 szklanki serka mascarpone
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Oddziel białka od żółtek jajek i umieść białka w misce. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce wymieszaj żółtka jajek, erytrytol, ser mascarpone, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.
  4. Delikatnie połącz pianę z masą serową, mieszając delikatnie łyżką.
  5. Przełóż masę do formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone truskawki.
  7. Piecz ciasto przez około 30-35 minut lub aż do momentu, gdy wierzch ciasta będzie ścięty, a włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

To ciasto jest pyszne i idealnie nadaje się na deser lub przekąskę między posiłkami.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.8 / 5. Vote count: 213

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *