Kombucha – właściwości, działanie i zastosowanie

kombucha

Kombucha – nowa moda czy super produkt?

Kombucha to naturalny napój przygotowywany ze słodkiej herbaty poddanej fermentacji z użyciem grzybka herbacianego, nazywanego też japońskim. Jest to produkt musujący, słodko–kwaśny, znany już od 2000 lat. Co powinniśmy o niej wiedzieć? Jak przygotować Kombuche w domu?

Cenny grzybek japoński

Kombucha prawdopodobnie przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu. Jest szczególnie popularna w Rosji oraz krajach azjatyckich. Jej podstawowym składnikiem jest grzybek japoński, który wyglądem przypomina meduzę. Ma galaretowatą konsystencję i mlecznobiałą barwę. Grzybek herbaciany to jednolita kultura drożdży i bakterii, która jest źródłem wielu korzystnych związków.

Właściwości zdrowotne kombuchy

Kombucha jest bogatym źródłem wielu witamin, szczególnie tych z grupy B oraz witaminy C. Jest doskonałym źródłem tiaminy, czyli witaminy B1, która ma działanie wspierające układ immunologiczny. Napój ten zawiera żywe kultury bakterii i jest cennym produktem probiotycznym. Cechuje się również wieloma pożytecznymi kwasami na przykład foliowym, mlekowym, jabłkowym, szczawiowym, octowym czy glukonowym. Główne działanie zdrowotne kombuchy to odbudowa odporności oraz równowagi, ale wpływa ona również na inne aspekty zdrowia: łagodzi migreny oraz alergie, wykazuje działanie uspokajające oraz poprawia koncentracje. Ponadto zmniejsza objawy menopauzy, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Ma również właściwości odmładzające.

Jak przygotować kombuche w domu?

Przekonani o jej zdrowotnych właściwościach, być możemy chcemy przygotować ten napój w domu. Nie jest to trudne. Potrzebować będziemy czarną lub zieloną herbatę, wspomniany wcześniej grzybek japoński oraz cukier. Gdzie możemy znaleźć grzybek komuchy? Zazwyczaj znajdziemy go w sklepach ekologicznych czy w internecie. W procesie fermentacji ważną rolę odgrywa również cukier. Użycie cukru kokosowego lub trzcinowego przyczyni się do ciekawego posmaku. Należy również zaopatrzyć się w gumkę recepturkę oraz gazę.

Jak wygląda proces jej przygotowywania? Najpierw zaparzamy mocną herbatę z 2 lub 3 torebek. Wystarczy użyć 2 litry wody. Następnie dodajemy 150 g cukru i czekamy aż napój ostygnie. Kolejnym krokiem jest dodanie starego napoju kombuchy, jeśli taki mamy albo 2 łyżek octu jabłkowego. Teraz jest czas, aby położyć na herbacie grzybek oraz nakryć pojemnik gazą i zabezpieczyć gumką. Tak przygotowany produkt zostawiamy w ciemnym miejscu na tydzień. Gdy minie wyznaczony czas przelewamy kombuche przez filtr oraz wkładamy do lodówki. Grzybek, który oddzieliliśmy od napoju, możemy umyć oraz wykorzystać w przyszłości.

Jak stosować herbatę z kombuchy?

Ilość wypijanego napoju warto zwiększać stopniowo. Gdy zaobserwujemy złe samopoczucie należy odstawić go na 3 dni, a następnie ponowić próbę. Chociaż kombucha jest smaczna i przypomina napój jabłkowy należy traktować ją jako produkt zdrowotny, a nie herbatę, która zaspokaja pragnienie. Od czego zacząć stosowanie? Przyjmuje się, że należy przyjmować od 1 do 3 łyżek kombuchy, trzy razy dziennie. Pijemy ją rano przed śniadaniem na czczo, następnie po posiłku w ciągu dnia oraz wieczorem przed pójściem spać. Możemy zwiększać ilość pitego napoju, jednak nie przekraczając dziennie jednej szklanki.

Kombucha staje się coraz bardziej popularna, dzięki swoim korzystnym właściwościom. Jest to produkt w pełni naturalny i łatwo dostępny. Świetny stan zdrowia mieszkańców wschodnich krajów, gdzie kombucha jest stosowana regularnie, jest wystarczającą zachętą, aby spróbować ten napój długowieczności.

Opinie na temat kombuchy, zwanej też grzybkiem herbacianym lub japońskim, są rozbieżne. Niektórzy uważają, że ma wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz lecznicze, inni twierdzą, że może powodować niepożądane skutki uboczne. Czym jest naprawdę kombucha i czy warto ją spożywać?

Historia kombuchy

Ta niezwykła substancja wykorzystywana była już w starożytności i służyła do leczenia różnego rodzaju dolegliwości, a także wzmocnienia układu odpornościowego. Jej pochodzenie nie jest dokładnie znane, ale pierwsze wzmianki o niej pochodzą z Japonii, Chin, Korei oraz Rosji, gdzie była

Czym właściwie jest kombucha?

Popularnie nazywana grzybkiem herbacianym, w rzeczywistości kombucha jest po prostu kolonią specjalnych drożdży oraz bakterii, które dodane do posłodzonej herbaty, rozwijają się poprzez fermentację.  Powstaje w ten sposób napój, którego regularne picie ma przynieść korzyści zdrowotne.

Kombucha zawiera bogactwo wartościowych składników, do których należą kwas ochoty, glukoronowy i mlekowy, kwas askorbinowy (czyli witamina C), kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, żelazo, miedź, oraz wiele innych cennych składników.

Na jakie dolegliwości może pomóc picie kombuchy? Działanie tego napoju jest niezwykle wszechstronne. Może być stosowany przy leczeniu bezsenności, cukrzycy, reumatyzmu, biegunki, ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby, nerek i układu pokarmowego, wspiera układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia apetyt, ma działanie przeciwnowotworowe, jest też polecany przy odchudzaniu. Napój z kombuchy pomaga oczyścić organizm z toksyn, może więc być stosowany w trakcie detoksu. Dodaje energii, dzieci czemu potrafi zastąpić kawę lub niezdrowe napoje energetyczne. Warto spożywać go po antybiotykoterapii, ponieważ ma działanie podobne do aptecznych probiotyków.

Nic dziwnego, że napój z kombuchy bywa nazywany eliksirem życia: jego właściwości lecznicze są rzeczywiście imponujące!

Przyrządzanie kombuchy

Napój z kombuchy można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Najlepiej użyć w tym celu duży, 2-3 litrowy słoik, który należy napełnić zanotowaną, czarną herbatą. Następnie należy obficie posłodzić napój (200-300 gram cukru). Kiedy herbata wystygnie, można dodać do niej kombuchę, a następnie zakryć słoik gazą i szczelnie zamknąć, np. gumką recepturką. Proces fermentacji powinien trwać minimum tydzień. Po tym czasie, należy przefiltrować zawartość słoika i można już spożywać gotowy napój. Dla osoby dorosłej, zalecana ilość to 150 ml, trzy razy dziennie.

Przeciwwskazania

Napój z kombuchy nie jest odpowiedni dla każdego. Z uwagi na niewielką zawartość alkoholu, nie jest wskazany dla dzieci oraz ciężarnych kobiet, a także dla osób, które mają problemy z krzepliwoscią krwi.

Warto wiedzieć o tym, że działanie kombuchy na organizm nie zostało jeszcze poddane dokładnym badaniom,  dlatego najlepiej podchodzić do niego z ostrożnością. Spożywanie napoju z kombuchy najlepiej rozpocząć od niewielkich ilości, aby stopniowo przyzwyczaić do niego organizm. Do często powtarzających się skutków ubocznych należą ból głowy oraz dolegliwości układu pokarmowego. Wprowadzając stopniowo napój z kombuchy do swojej diety, możemy zaobserwować reakcję swojego organizmu i ograniczyć ewentualne skutki uboczne.

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *