Ketoadaptacja – co to takiego?

Ketoadaptacja
4.7
(298)

Ketoadaptacja – czy jest ważna?

Czym jest ketoadaptacja?

Jest to przystosowanie organizmu do stanu ketozy. Opiera się ona nie jedynie na wejściu w ketozę, lecz także na utrzymaniu jej oraz uzyskaniu odpowiedniego poziomu funkcjonowania organizmu, używającego ciał ketonowych do czerpania potrzebnej mu do właściwego działania energii. W tym stanie tradycyjną dietę zastępuje się jadłospisem, w którym zostały wyeliminowane węglowodany. Dla organizmu jest to szok, a czas adaptacji musi przejść każda osoba chcąca cieszyć się z zalet diety ketogenicznej.

Jakie są wskazania do stosowania diety ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna polecana jest przy takich schorzeniach jak:

  • Zespół Dravet
  • Zespół Doose
  • Zespół Retta
  • Stwardnienie guzowate
  • Choroba Alzheimera i Parkinsona
  • Padaczka lekooporna

Ponadto jest wsparciem przy insulinooporności, a także pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.

Jak rozpocząć ketoadaptację?

Przed rozpoczęciem ketoadaptacji zaleca się wykonanie podstawowych badań takich jak: morfologia krwi obwodowej, poziom lipazy, markery wątrobowe, profil lipidowy, poziom bilirubiny oraz poziom hormonów tarczycy. W tym procesie ważne jest to, aby zacząć stopniowo zmniejszać spożycie węglowodanów. W ten sposób można przyzwyczaić organizm, ale i także psychikę. Poleca się spożywać produkty wysoko odżywcze, aczkolwiek nie przetworzone i nie mocno wysmażone. Warto sięgać po produkty zdrowe, mało przetworzone tłuszcze, które będą doskonałym źródłem energii. Należy także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wysoko zmineralizowanej wody. Dieta powinna wyglądać w następujący sposób: 80% tłuszczy, 15 % pełnowartościowego białka, 5 % węglowodanów. Koniec adaptacji kończy się wraz z ustąpieniem symptomów “keto-flu” wówczas osoba decydująca się na taką dietę ma dobre samopoczucie, a jej organizm normalnie funkcjonuje.

Ile trwa ketoadaptacja?

Czas trwania adaptacji może różnić się i zależy od wielu czynników, niestety nie na wszystkie z nich ma się wpływ. Na okres adaptacji wpływa przede wszystkim poziom aktywności fizycznej, na ketoadaptację pozytywnie działa aktywność w stopniu umiarkowanym. Zbyt długotrwałe i intensywne treningi za bardzo obciążają organizm. Kolejnym czynnikiem jest dieta czy też higiena snu. Na okres ketoadaptacji oddziałują również genetyczne predyspozycje. Stan ten trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni. Niekiedy już po 30 dniach keta stan metaboliczny organizmu nazywany jest ketozą, aczkolwiek jest to kwestia indywidualna i zależy od danego organizmu.

Co powinno się jeść podczas ketoadaptacji?

  • Tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek, smalec, masło klarowane, olej MCT, smalec z kaszki i gęsi
  • Ryby: łosoś, karp, sardynki, makrela, śledź
  • Owoce morza: krab, ośmiornica, kałamarnica, langusta, krewetki, kawior
  • Mięso: żeberka, karkówka, podroby, wołowina, boczek, golonka
  • Nabiał: śmietana 30%, ser żółty, jaja, parmezan, mozarella, mascarpone, sery pleśniowe
  • Warzywa: kapusta kiszona, papryka, kalafior, brokuł, szpinak, cukinia, pieczarki, sałata, pomidory koktajlowe, szparagi, bakłażan, ogórki kiszone, czosnek
  • Owoce: jeżyny, czerwone porzeczki, maliny, truskawki, awokado, borówki
  • Orzechy oraz nasiona: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika
  • Mąka: kokosowa, sezamowa, migdałowa
  • Słodziki: stewia, erytrytol

Czego nie powinno się spożywać?

  • Owoce: ananas, arbuz, winogrona, banany, pomarańcze, jabłka
  • Skrobia: płatki owsiane, ziemniaki
  • Ziarna: kukurydza, ciasta, ryż, płatki śniadaniowe, makarony, produkty pszenne
  • Produkty wysoce przetworzone, produkty light
  • Cukry: napoje gazowane, soki słodzone, słodycze

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.7 / 5. Vote count: 298

No votes so far! Be the first to rate this post.

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *