Ketoadaptacja – czy jest ważna?
Czym jest ketoadaptacja?
Jest to przystosowanie organizmu do stanu ketozy. Opiera się ona nie jedynie na wejściu w ketozę, lecz także na utrzymaniu jej oraz uzyskaniu odpowiedniego poziomu funkcjonowania organizmu, używającego ciał ketonowych do czerpania potrzebnej mu do właściwego działania energii. W tym stanie tradycyjną dietę zastępuje się jadłospisem, w którym zostały wyeliminowane węglowodany. Dla organizmu jest to szok, a czas adaptacji musi przejść każda osoba chcąca cieszyć się z zalet diety ketogenicznej.
Jakie są wskazania do stosowania diety ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna polecana jest przy takich schorzeniach jak:
- Zespół Dravet
- Zespół Doose
- Zespół Retta
- Stwardnienie guzowate
- Choroba Alzheimera i Parkinsona
- Padaczka lekooporna
Ponadto jest wsparciem przy insulinooporności, a także pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
Jak rozpocząć ketoadaptację?
Przed rozpoczęciem ketoadaptacji zaleca się wykonanie podstawowych badań takich jak: morfologia krwi obwodowej, poziom lipazy, markery wątrobowe, profil lipidowy, poziom bilirubiny oraz poziom hormonów tarczycy. W tym procesie ważne jest to, aby zacząć stopniowo zmniejszać spożycie węglowodanów. W ten sposób można przyzwyczaić organizm, ale i także psychikę. Poleca się spożywać produkty wysoko odżywcze, aczkolwiek nie przetworzone i nie mocno wysmażone. Warto sięgać po produkty zdrowe, mało przetworzone tłuszcze, które będą doskonałym źródłem energii. Należy także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wysoko zmineralizowanej wody. Dieta powinna wyglądać w następujący sposób: 80% tłuszczy, 15 % pełnowartościowego białka, 5 % węglowodanów. Koniec adaptacji kończy się wraz z ustąpieniem symptomów „keto-flu” wówczas osoba decydująca się na taką dietę ma dobre samopoczucie, a jej organizm normalnie funkcjonuje.
Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:
Sprawdź!
Ile trwa ketoadaptacja?
Czas trwania adaptacji może różnić się i zależy od wielu czynników, niestety nie na wszystkie z nich ma się wpływ. Na okres adaptacji wpływa przede wszystkim poziom aktywności fizycznej, na ketoadaptację pozytywnie działa aktywność w stopniu umiarkowanym. Zbyt długotrwałe i intensywne treningi za bardzo obciążają organizm. Kolejnym czynnikiem jest dieta czy też higiena snu. Na okres ketoadaptacji oddziałują również genetyczne predyspozycje. Stan ten trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni. Niekiedy już po 30 dniach keta stan metaboliczny organizmu nazywany jest ketozą, aczkolwiek jest to kwestia indywidualna i zależy od danego organizmu.
Co powinno się jeść podczas ketoadaptacji?
- Tłuszcze: olej kokosowy, oliwa z oliwek, smalec, masło klarowane, olej MCT, smalec z kaszki i gęsi
- Ryby: łosoś, karp, sardynki, makrela, śledź
- Owoce morza: krab, ośmiornica, kałamarnica, langusta, krewetki, kawior
- Mięso: żeberka, karkówka, podroby, wołowina, boczek, golonka
- Nabiał: śmietana 30%, ser żółty, jaja, parmezan, mozarella, mascarpone, sery pleśniowe
- Warzywa: kapusta kiszona, papryka, kalafior, brokuł, szpinak, cukinia, pieczarki, sałata, pomidory koktajlowe, szparagi, bakłażan, ogórki kiszone, czosnek
- Owoce: jeżyny, czerwone porzeczki, maliny, truskawki, awokado, borówki
- Orzechy oraz nasiona: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika
- Mąka: kokosowa, sezamowa, migdałowa
- Słodziki: stewia, erytrytol
Czego nie powinno się spożywać?
- Owoce: ananas, arbuz, winogrona, banany, pomarańcze, jabłka
- Skrobia: płatki owsiane, ziemniaki
- Ziarna: kukurydza, ciasta, ryż, płatki śniadaniowe, makarony, produkty pszenne
- Produkty wysoce przetworzone, produkty light
- Cukry: napoje gazowane, soki słodzone, słodycze