Erytrytol

Erytrytol
4.9
(222)

Erytrytol – co to jest i na jakiej diecie się przyda? Największe korzyści, stosowanie, przeciwwskazania

Erytrytol to bardzo popularny słodzik, odznaczający się niewielką wartością energetyczną (znikoma ilość kalorii), w związku z czym nie doprowadza do „wyrzutów” stężenia cukru we krwi (nie wpływa niekorzystnie na poziom glukozy we krwi). Na szczególne uznanie zasługuje jego niski indeks glikemiczny, który jest równy 0. Wszystko to sprawia, że erytrol jest stosowany jako zamiennik tradycyjnego cukru.

Erytrytol – dlaczego warto się na niego zdecydować?

Erytrytol cieszy się w dzisiejszych czasach bardzo szerokim zastosowaniem, a to z tego względu, iż jest przyjazny dla diabetyków. Dodatkowo sprzyja odchudzaniu. Jego regularne stosowanie może wspomóc zrzucanie nadmiernych kilogramów. Oczywiście wszystko najpierw powinno się przedyskutować z wykwalifikowanym dietetykiem, aby wspólnymi siłami ustalić odpowiedni plan żywieniowy dla pacjenta. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą erytrytol? Oto największe plusy jego systematycznego stosowania we własnej diecie:

  • zmniejszenia ryzyka pojawienia się próchnicy,
  • działanie antyoksydacyjne,
  • erytrytol nie ingeruje w smak potrawy i można nim słodzić m.in. napoje czy też różnorodne wypieki.

Nic dziwnego, że omawiany słodzik ma obecnie tak szerokie grono odbiorców. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, ponieważ u niektórych osób mogłoby to doprowadzić do bólu brzucha, biegunek oraz wzdęć.

Sprawdzone przepisy keto od polskiego dietetyka:

dieta keto przepisy

Sprawdź! 

Erytrytol – na jakiej diecie może się sprawdzić?

Erytrol okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla wszystkich tych osób, które w najbliższej przyszłości zamierzają ograniczyć liczbę kalorii w diecie oraz zrzucić zbędne kilogramy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgali po niego również diabetycy. Często też pojawia się w diecie osób zmagających się na co dzień z insulinoopornością. Najlepiej jeśli jego wprowadzenie do planu żywieniowego zostanie skonsultowane z doświadczonym dietetykiem.

Erytrol – czy istnieją jakieś przeciwwskazania?

Wiele osób, które zastanawiają się nad wprowadzeniem erytrytolu do własnego planu żywieniowego zadaje sobie pytanie, czy istnieją jakieś przeciwwskazania do stosowania erytrolu? Trudno znaleźć jakieś wady erytrytolu, chociaż jak już zostało wspomniane nie powinno się go spożywać w nadmiernych ilościach, tak aby nie narazić się na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, biegunki czy też bóle brzucha.

Jak stosować erytrytol? Przydatne wskazówki

Istotną informacją dla osób, które chcą wprowadzić erytrol do swojej diety jest to, że w kuchni stosuje się go na podobnej zasadzie, co tradycyjny cukier, a więc np. można go dodać do herbaty czy też ulubionych ciasteczek. Przyjmuje się, że tradycyjny cukier jest nieco słodszy od erytrytolu, więc w niektórych przypadkach erytrytol dodaje się do napojów oraz przekąsek w nieco większych ilościach (np. zamiast 1 łyżeczki, warto dodać 1.5 łyżeczki). Zainteresowane osoby o wszystkich szczegółach związanych ze stosowaniem erytrolu z pewnością poinformują dietetycy. Jakie jest jednak podstawowe zastosowanie erytrytolu? Słodzik dodaje się przede wszystkim do:

  • kawy,
  • herbaty,
  • ciast, ciasteczek,
  • dżemów i lodów,
  • galaretek,
  • wyrobów czekoladowych,
  • marmolad i owoców kandyzowanych.

Nie da się ukryć, że erytrytol ma bardzo szerokie zastosowanie, a każda osoba może go dodać do swojej ulubionej przekąski, potrawy czy też napoju. Co ważniejsze, omawiany słodzik odznacza się łatwą dostępnością, więc nikt nie powinien mieć problemów z jego szybkim zakupem. Można to uczynić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i tych działających w Internecie.

Jak Ci się podobał ten post?

Click on a star to rate it!

Średnia ocena 4.9 / 5. Vote count: 222

No votes so far! Be the first to rate this post.

O autorze

Sprawdź również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *